ANASAYFA arrow right Güncel

Proje, tarım sektörü için politika yapıcılara önemli bir kaynak

Proje, tarım sektörü için politika yapıcılara önemli bir kaynak
YAYINLAMA: 12 Haziran 2023 / 19.43
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2023 / 19.44
Türkiye ve güvenli bölge arasında tarım alanında deneyim ve bilgi aktarımı sağlanacak

Prof. Dr. Özlü, “Suriye’deki tarım ve hayvancılık tüm boyutları ile ele alınmış olup, gerek Türkiye gerekse yeniden yapılanma sürecinde olan Suriye açısından önemli bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışma, uzun vadede iki ülke arasında uygulanacak yeni işbirlikleri, yapılacak yeni projelerin ana kaynağı niteliğindedir” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Göç Enstitüsü ile Şafak Derneği işbirliğinde gerçekleşen “Suriye’nin Kuzeyinde Tarım ve Hayvancılığın Genel Durumu” başlıklı projenin değerlendirme toplantısı yapıldı. 

GAÜN Göç Enstitüsü’nde gerçekleşen toplantıda konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, Suriye güvenli bölgede tarım sektörünün önemine değinerek, Türkiye ve güvenli bölge arasında tarım alanında deneyim ve bilgi aktarılmasında yapılan projenin önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sarıbıyık, projenin hem güvenli bölgedeki tarım sektörünün geliştirilmesi hem de oradaki tarım deneyimi ve tecrübesinin karşılıklı paylaşılması noktasında fayda sağlayacağını ifade etti.

GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü ise Suriye’nin kuzeyinde “Tarım ve Hayvancılığın Genel Durumu” başlıklı projeyi ve proje çıktısı olan kitabın tanıtımını yaparak, projenin tarım sektörü için politika yapıcılara önemli bir kaynak olacağına dikkat çekti.

Doç Dr. Ali Özkan da tarım ve hayvancılığın insan yaşamı için önemli olduğu belirterek Suriye’nin de içinde bulunduğu durum itibariyle insanlığa ve bölge halkına değer katacak bir çalışma olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özkan, “Çalışmanın Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenli bölgesindeki Halep’e bağlı dört yerleşim yeri olan Afrin, Azez, Cerablus ve El-Bab’daki tarım ve hayvancılık sektörünün durum tespiti oldup, bölgede yaşayan çiftçiler, besiciler ve bu arazilerin son hallerinin tespiti için çok önemli veriler toplanıldı. Elde edilen bilgilerin bölgenin durum tespitini gözler önüne serdiği gibi ihtiyaç duyulan eksiklerin tespitini de sağlandı. Yaptığımız bu çalışma bundan sonra bölgede yapılacak olan bütün çalışmalara ışık tutacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda; GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü, GAÜN Göç Enstitüsü Müdür Yardımcıları; Prof. Dr. Yücel Karadaş, ve Doç. Dr. Emrullah Akcan ile Doç. Dr. Ali Özkan, Doç. Dr. Zeynep Köse, Büşra Çelik, İnci Aydın, Şafak Derneği yöneticileri; Dr. Omar Atik, Dr. Khalid Al-Hasan, Dr. İbrahim Mahmoud, Abdülhakim Alaboud, Dr. Buket Sezer, Muhammed Toma ve Muhammed Altıncı yer aldı. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *