ANASAYFA arrow right Güncel

Raylı sistem, sorunlu başlamıştı Bugün tıkanma noktasına geldi

Raylı sistem, sorunlu başlamıştı Bugün tıkanma noktasına geldi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.48
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.48
Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği adına konuşan Gürcan Ülgey, Gaziantep’teki trafik sorunun artarak devem ettiğini söylerken radikal kararlar alınmadıkça bu sorunun çözülemeyeceğini belirtti. Ülgey, ileriye dönük olarak yeraltı metrosunun gü
Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği adına konuşan Gürcan Ülgey, Gaziantep’teki trafik sorunun artarak devem ettiğini söylerken radikal kararlar alınmadıkça bu sorunun çözülemeyeceğini belirtti. Ülgey, ileriye dönük olarak yeraltı metrosunun gündeme getirilip, hayata geçirilmesini gerektiğinin altını çizdi



Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği düzenlediği basın toplantısında Gaziantep’in trafik sorunu ve çözümü konusunda açıklamada bulundu.Ülgey, “Kentimizde de bu ihtiyacı karşılamak amacı ile güzergâhı, kapasitesi, sistemi, modeli çok tartışılmasına rağmen hafif raylı sistem yapıldı ve yaklaşık 10 yıldır kullanılmaya devam ediliyor. Ama artık bu sistemin kaldırmadığı ve ihtiyaca cevap veremediği de görülüyor. Yapım aşamasında tartışılan birçok sorun bugün, gün yüzüne çıkmaya başladı. Ekonomik, hızlı ve çevreci olan raylı sistemler, kentimizde tam tersi çalışmaktadır.Raylı sistemin diğer araçlarla kesiştiği kavşaklarda çok ciddi araç kuyrukları oluşmakta, trafik sıkışmakta, araçlar dakikalarca yeşil ışık beklerken boşuna çalışarak önemli ölçüde yakıt tüketmekte ve aynı zamanda havayı da kirletmektedir.Bugün ciddi sıkıntılar yaratan, kendi dışında diğer trafik akışını ciddi bir şekilde etkileyen, sıkışıklığa neden olan ve önümüzdeki yıllarda daha büyük sıkıntı yaratacağı kesin olan bu sisteme daha fazla tadilat ve yatırım yapmak, pansuman bir tedavi yöntemidir. Sorun bugün belki kısmen çözülecek fakat önümüzdeki yıllarda büyüyerek tekrar karşımıza çıkacak” diye konuştu.
“Yer altı metrosu kentin trafik
sorununu ciddi oranda çözecektir”
“Belki, ilk yatırım maliyeti, finansman temini, DPT’den onayı, metro yapım sürecindeki trafik karmaşası gibi çok ciddi sorunlar karşımıza çıkacak” diyen Ülgey, “Ama şu bir gerçektir ki yer altı metrosu ile kentimizin trafik sorunu ciddi oranda çözülebilecektir. Bugün başlanmaz ise zaten şartlar bizi önümüzdeki yakın süreçte yer altı metrosunu zorlayacak. Bu neden hiç zaman kaybetmeden, eski siteme daha fazla tadilat ve yatırım yapılmadan bir önce başlanılmasını için adımlar atılmasını bekliyoruz.Eski sistem tabi ki ciddi bir yatırım ve bununda çöpe atılmaması gerekiyor. Gelişmiş birçok kentte metrolar, diğer taşıt trafiğini daha az etkilemesi için hemzemin yapılmakta. Ama geçmişte hemzemin yapılmayan bu sitem görülüyor ki ciddi sıkıntı yaratıyor. Mevcut hafif raylı sitemin hemzemin olarak düzeltilmesi de kısmi bir çözüm olabilir. En doğru çözüm ise bu güzergâhın METROBÜS güzergâhı olarak kullanılması, şimdiki yolcu kapasitesini kat kat artırarak daha seri ve konforlu bir ulaşım sistemi sağlayacak” şeklinde konuştu.
“Yol vermeme gibi bir
alışkanlık oluşmaya başladı”
Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) uygulamasının trafik kültürü ve kurallara uyulması konusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ülgey, “Bu uygulama ile trafik ışığı, hız, emniyet şeridi, taralı bölge ihlali, park ihlallerinin önüne geçilmesi ve trafiğin rahatlaması amaçlandı. Ama vatandaşlar arasında sistemde sıkıntılar olduğu ve cezaların da adil kesilmediği haklı haksız birçok kişinin mağdur olduğu söylentileri dolaşıyor. Bunun yanında kavşakta, kırmızı ışıkta duran ve yeşil yanmasını bekleyen araçlar, arkadan siren çalarak gelen bir ambulans, itfaiye vb. geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermesi, dörtlü yakarak ve geçiş hakkı olan diğer araçları korna ve selektör ile uyararak dikkatli bir şekilde kırmızı ışıkta geçip ambulans veya itfaiyenin önünü açıp yol verme gibi ülkemizde bir trafik kültürü oluştu. Ancak TEDES’in olduğu kavşaklarda bu şekilde yol veren araçlara ceza elektronik olarak kesildiği için vatandaşlar tarafından yol vermeme gibi bir alışkanlık oluşmaya başladı. Bu da sistemde oluşan farklı bir sıkıntıdır. Bu durumunda değerlendirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“Trafik güvenliğinde en
önemli unsur insan”
“Trafik güvenliğinde en önemli unsur insandır” diyen Ülgey, “Çevresel koşulların olumsuz olması durumunda bile, bu olumsuzluklara rağmen, tehlikeleri en aza indirmek, aracının ve kendisinin güvenliğini sağlamak, sürücü, yaya ve yolcu olarak bir ölçüye kadar insanın elinde. Trafik kazaların önlenmesinde ve diğer sorunlarında ilk ele alınması gereken, insan unsuru, onun eğitimi ve davranışı. Bu nedenle trafik sorunlarının çözümü için en önemli parametrelerden biri eğitim. Trafik kurallarına uyma, saygı ve trafik bilinci küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza verilmelidir. Hemen hemen her eğitim evresinde müfredatlar da trafik dersi yer almalı ve bu kültür küçük yaşlardan itibaren oluşturulmalı. Kamu spotları ile özellikle görsel basında vatandaşlara yönelik sık sık trafik eğitimleri verilmelidir. Sürücü kursları ve eğitimleri daha profesyonel hale getirilmeli” ifadelerini kullandı.
“Trafikte uzun süre
kalmak sağlığa zararlı”
Trafikte uzun süre kalmanın sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Ülgey, “20 kilometrelik bir mesafe araç kullanmak, kan şekerinin yükselmesine sebep olmakta ve kolesterol seviyesini yükseltmektedir. 30 dakikadan fazla araç kullananlarda kaygı ve korku hislerinin araç kullanmayanlara göre daha yoğun olduğu tespit edilmiştir. Hiç araç kullanmayan birinin günde 30 dakika araç kullanan birine göre yaşantısından daha çok tatmin olduğu belirtiliyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde bir yere yetişme kaygısı taşıyanların kan basıncı yükseltiyor. Kardiyovasküler faaliyetler ve kondisyonun, uzun yolculuk yapanlarda azaldığı görülüyor. Yani daha az vücut hareketi sağlığı etkilemekte. Günde 45 dakika üzeri yolculuk yapanların uykuları daha kalitesiz oluyor. Aynı pozisyonda saatlerce oturmak uzun vadede sırt ağrılarına neden olmaktadır. Sonuç olarak yukarıda belirtilen kentimizdeki trafik sorunlarının değerlendirilmesini, bu ve benzeri sorunların, kentte bulunan belediyeler, emniyet, meslek odaları, üniversiteler, ilgili STK’lar ile birlikte masaya yatırılmasını ve çözüme kavuşturulmasını, ileriye dönük olarak da yeraltı metrosunun gündeme getirilip, hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *