ANASAYFA arrow right Güncel

Retrofitbım Reseacher Links Workshop 2016 HKÜ ve YTÜ’de yapıldı

Retrofitbım Reseacher Links Workshop 2016 HKÜ ve YTÜ’de yapıldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Salford Üniversitesi ve Cardiff Universitesi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Salford Üniversitesi ve Cardiff Universitesi işbirliğiyle disiplinler arası dört günlük bir çalıştay düzenlendi. British Council ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "RetrofitBim Researcher Links Workshop 2016"un birinci bölümü Gaziantep’te Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ), ikinci bölümü ise İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) gerçekleştirildi.
Türkiye'de; Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, İngiltere'de ise Salford Üniversitesi ve Cardiff Universitesi, ortaklığıyla yürütülen proje kapsamında organize edilen çalıştay, günümüzde inşaat sektöründe en önemli yenilik olarak kabul edilen “Yapı Bilgi Modellemesi”ni konu etti.

BIM konusunda çalışan Türkiye'den ve İngiltere'den alanında tanınmış 100'e yakın araştırmacının ve BIM sistemini projelerinde kullanan Türkiye'den öncü firma uzmanların katıldığı çalıştayın açılışı, RetrofitBim 2016 Türkiye Koordinatörü Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Işık’ın hoşgeldiniz konuşması ile başladı. Konuşmasında sürdürülebilirlik, BIM, enerji verimliliği ilişkilerine değinen Işık, çalıştayın yeni işbirlikleri için önemli bir fırsat olması temennilerini bildirdi.

Etkinliğe ev sahipliği yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, workshopun açılış konuşmasında 4. Sanayi Devrimi’ne değinerek sözkonusu çalıştayın konusu BIM uygulamalarının İnşaat Sektöründeki en önemli dijital yenilik olması dolayısıyla, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin gerek ar-ge gerek pratikle bu konuya verdiği desteği vurguladı. Prof. Yılmaz “Hasan Kalyoncu Üniversitesi uluslararası projelere önem veriyor. İnşaat sektöründe mühendisler, mimarlar, yükleniciler ve diğer tüm tarafların işbirliği ile yenilikçi projeler geliştirebilmelerini sağlayan Building Information Modeling (BIM) sektörün en yenilikçi uygulaması konumunda. Bu sistem sayesinde enerji verimli binalar bilgi işlem teknolojileri desteği ile inşa edilebilecek. HKÜ olarak Türkiye'de henüz yeni başlayan BIM uygulamalarında çözümler üreterek sektöre öncülük etmek istiyoruz. Tüm katılımcılarımıza başarılar diliyor, RetrofitBIM çalıştayında emeği geçen tüm ekibe ve yerli ve yabancı katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Çalıştay, RetrofitBim 2016 İngiltere Koordinatörü Dr. Yusuf Arayıcı’nın workshop bilgilendirme sunumuyla devam etti. Prof Arayıcı’nın sunumunun ardından West England üniversitesinden Prof. Dr. Lukomon Odeyele ‘Büyük veri sistemleri ve BIM uygulamaları’ konusunda sunum yaptılar. Ardından, IGA konsorsiyumu BIM Direktörü DR. Ozan Köseoğlu ‘İstanbul 3. Havalimanı Projesinde BIM uygulamaları (best practices) konulu sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından İngiltere ile Türkiye'nin birçok üniversitesinden akademisyenler ile sektör temsilcilerinin katıldığı farklı konuların ele alındığı çalıştay oturumları eşzamanlı olarak gerçekleşti.
Programın ikinci kısmı İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesinde gerçekleşti. Açılış seremonisinin ardından British Council temsilcileri proje destekleri hakkında bilgi verdi. Sunumların ardından University of Teesside Üniversitesinden Prof. Dr. Nashwan Dawood sunumlarını gerçekleştirdi. Dr. Nashwan İngiltere’de BIM sisteminin uygulanması ve faydaları hakkında bilgi verdi. Sunumun ardından 2 farklı seansta alanında uzman 10 akademisyen sunumlarını gerçekleştirdi.

Programın üçüncü günü Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Talat Birgönül ‘BIM’in Türkiye’de Yapım Yönetimi’nde Uygulamları’ hakkında sunumlarını gerçekleştirdi. Prof. Birgönül’ün ardından Prof. Derek Drysdale (Director of Lean Construction Institute, UK) İngilteredeki yapılar ve BIM uygumaları’ hakkında sunumlarını gerçekleştirdİ. Sunumların ardından Yrd.Doç.Dr. Zeynep Işık ve Cardiff Üniversitesinden John Counsell’un moderatörlügünde üniversite-sanayi işbirliği paneli düzenlendi. Panele TAV Construction Engineering and Design Ofis Direktörü Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu, IGA BIM Direktörü Dr. Ozan Köseoğlu ve Rönesans Holding Proje Yönetimi Ofisi direktörü Dr. Onur Tokdemir katıldı. BIM sistemini uygulayan Türkiye’nin en büyük inşaat firmalarının üst düzey yöneticileri panelde sunumlarını gerçekleştirdiler, Türk ve İngiliz araştırmacıların sorularını yanıtladılar. Panelde BIM Türkiye’de ve Dünya’da uygulanma metodları ve entegrasyonu ve BIM sistemine dair birçok farklı alanda fikir alışverişi ve önemli bilgiler verildi. Panelin ardından akademisyenler yine eş zamanlı oturumlar ile sunumlarını gerçekleştirdiler.
Çalıştayın son gününde tüm katılımcıların gruplara ayrılması ile gerçekleşen arama konferansında, farklı alanlarda uzman kişiler ile mevcut durumdaki potansiyeller ve bariyerler el alındı, fırsatlar değerlendirildi ve tüm bunlara bağlı olarak yol haritası belirlendi.
Katılımcılara katılım sertifikalarının verilmesiyle RetrofitBim Workshop 2016 sona erdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *