ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlık adına vatandaştan çeşit çeşit para alınıyor

Sağlık adına vatandaştan çeşit çeşit para alınıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Hastaların muayene katkı paylarını devlet adına eczacılar tahsil ediyor. Eczacıyla vatandaşı karşı
Hastaların muayene katkı paylarını devlet adına eczacılar tahsil ediyor. Eczacıyla vatandaşı karşı karşıya getirmemek için, bunun kaynağından, hasta hastaneye gittiğinde alınması gerektiği savunuldu

Eczacı İrfan Kaplan, “Hastaların muayene katkı paylarını devlet adına eczacılar tahsil ediyor. Eczacıyla vatandaşı karşı karşıya getirmemek için, bunun kaynağından, hasta hastaneye gittiğinde alınması gerektiği savunuldu. Bazen biriken muayene paraları oluyor. Ister istemez vatandaşın zoruna gidiyor. Onu bir defada çıkarıp ödeme imkanı olmayabiliyor ya da borca bıraktırıyor. Böyle olunca da reçeteyi girdiğimiz andan itibaren o para bizim alacaklarımızdan kesiliyor” dedi.

AKP sağlıkta devrim yaptık dedi
Bunun yerine devletin alacağını asıl kaynağından, yani hastaneden alması gerektiğini ifade eden Kaplan, “Aslında muayene parasının hiç alınmaması gerekir. Çünkü AK Parti iktidara geldiğinde, sağlıkta devrim yaptık, sağlıkta dönüşüm yaptık dediler. Ama vatandaş sağlığını kendi parasıyla sağlamak zorunda kaldı. Belki de bu sağlıkla ilgili açıklamaları nedeniyle ilk sıralarda çok da oy topladılar. Bence şu anda vatandaşlardan türlü türlü sağlık adına para toplanıyor” şeklinde açıklama yaptı.

İlaç fiyat farkı da alınıyor
İlaç fiyat farkı adı altında yine muayene giderinin haricinde ilaç fiyat farkı tahsil edildiğinin de altını çizen Kaplan, “Devlet, ilacın tamamanı ödemiyor. Emekli de olsa, rapaorlu da olsa bu paranın bir kısmını vatandaştan çıkarıyor” diye konuştu.

Eczacının geliri düştü
Eczanelerde kar oranlarının düştüğüne de işaret eden Kaplan, “İlaçta kar oranı yüzde 20 civarında. Ama kar payı yüzde 5 olan ilaçlar da var. İlacın fiatı arttıkça kar oranı düşüyor. Kanser ilaçlarını da hastanelerde vermeye başladılar. Eczanelerin elinden aldılar. Bu da eczacı için büyük bir kayıp. Daha önce eczacıların il ve ilçelerde vergi rekortmeni arasına girerken şu anda o sayı çok azaldı. Bu da eczacının gelirinin düştüğünü ve giderinin arttığını gösteriyor. Herhangi bir kaç eczacının vergi levhasını incelediğinizde her yıl düştüğünü görürsünüz” şeklinde açıklama yaptı.
Reçete hizmet bedeli çok düşük
“Reçete hizmet bedeli veriliyor ama onlarda pay çok düşük” diyen Kaplan, “25 kuruş ile 1.5 lira arasında veriyor. Ama tabi çok fazla birşey yok. Daha önce ilaç fiyatları düştü, bu da eczacının cebinden çıktı. Yani aradaki fiyat farkını eczacıya ödemediler. Vitamin ve mamalar eczane dışında marketlerde satılıyor. Bunun da önlenmesi gerekiyor” dedi. Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *