ANASAYFA arrow right Güncel

Sendikalaşma oranının artması için kanuni düzenleme yapılmalı

YAYINLAMA: 10 Kasım 2022 / 21.32
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2022 / 21.32
Türkiye’deki 15 milyon 987 bin 428 işçinin sadece 2 milyon 280 bin 285’i bir sendikaya üye. Ocak 2022’de yüzde 14,32 olan sendikalaşma oranı, temmuzda yüzde 14,26’ya geriledi. İşçilerin halen yüzde 80’i sendikasız olarak çalışıyor.

Ülkemizde sendikalaşmanın çok düşük olduğuna söyleyen Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, “Sendikalaşma oranının artması için kanunen düzenlemelerin yapılmasının yanı sıra örgütsüz iş yerlerinde yaşanan sıkıntılar göz önüne alınarak sendikaların yetkileri arttırılmalı. Devlet nasıl sigortalı çalışmayı zorunlu kılıyorsa sendikalı çalışmayı da zorunlu hale getirmeli” dedi. 

‘Örgütlenmenin olmadığı iş yerlerinde düzensiz, kanunsuz ve çalışma barışı daha zayıf olur’ diyen Göçmen, “Sendikalı olmak her ne kadar Anayasal bir hak olsa da işveren işçisinin sendikalı olmasına karşı çıkıyor. İşveren işçilere baskı yapıyor, ‘Seni işten çıkarırım’ diyerek tehdit ediyor ve ‘Sen Anayasal suç işliyorsun’ diyen hiç kimse yok” açıklamasını yaptı.

Emekli maaşı, bir evi  geçindirebilecek seviyede olmalı

Göçmen, EYT ile ilgili kanunun aralık ayında çıkacağını belirtti. “Çalışıp prim gününü doldurmuş ve sadece yaşı bekleyenlerin yanı sıra gerçekten iş bulamayıp düşük prim ile ‘Ben de çıkacak kanundan faydalanabilir miyim’ diyenler var. Dolayısıyla olaya bu iki açıdan bakmak lazım. Fakat asıl mağdurlar prim günü düşük ve işsiz olanlardır. Hiç kimsenin mağdur edilmemeli. Ayrıca kişi EYT’den faydalandığında başka bir iş de çalışması yasak şeklinde söylentilerde var. Böyle bir durum olursa birçok kişi kanundan yararlandığına pişman olabilir. Çünkü bir emekli maaşı ile bir evi geçindirmenin mümkünatı yok” ifadelerini kullandı. 

EYT’nin hayata geçmesiyle işsizlik azalacak

Emekli maaşlarının bir ailenin geçimini sağlayabileceği seviyeye çıkarılması gerektiğini vurgulayan Göçmen, “Bir kişi, emekli olduğunda evinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar maaş almalı. Diğer taraftan emekliliği gelenleri emekli edip işsiz gençleri iş sahibi yapılması lazım. Bu şekilde işsizliğinde azalacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Asgari ücrete en az yüzde 75 zam yapılmalı

Asgari ücret görüşmelerinin yakın zamanda başlayacağını kaydeden Başkan Göçmen, “Asgari ücret konusunda tüm konfederasyonların ortak hareket etmesi önemli. Hayat pahalılığını 7’den 70’e herkes yaşıyor ve neredeyse her şeye günlük zam geliyor. Yaşam koşullarını ve ürünlere yapılan zamları dikkate aldığımızda asgari ücrete en az yüzde 75 zam yapılmalı. Bu sene uzun yıllar sonra asgari ücrete haziran ayında ara bir zam yapıldı. Bu sistem, önümüzde yıl aynı şekilde veya 3’er aylık dilimler halinde enflasyona bağlı olarak devam etmeli” ifadelerine yer verdi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *