ANASAYFA arrow right Güncel

Şiddette karşı yasal caydırıcılık

Şiddette karşı yasal caydırıcılık
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Dr. Ersin Arslan’nın arkadaşları ve meslektaşları anma töreni ve basın açıklaması düzenledi
17 Nisan 2012’de çalıştığı hastanede bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’nın arkadaşları ve meslektaşları anma töreni ve basın açıklaması düzenledi
2 yıl önce görevi başında iken bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan, Türk Tabipler Birliği, Sağlık ve sosyal Emekçiler Sendikası, Türk Sağlık-Sen ile bir çok sağlık derneğinin katılımı ile öldürüldüğü yerde anıldı.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği anmaya hastanenin çalışanları destek verirken sağlık müdürlüğü ve hastanenin üst kademelerinden kimsenin olmaması dikat çekti. Öldürülen doktor Ersin Arslan’nın adının verildiği hastanenin polinikler bölümü önünde toplanan kitle “Sağlıkta Şiddete hayır”, “Ersin Arslan ölümsüzdür”, “Ersin Arslanı unutmadık” pankartları açarak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını yapan Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, Doktor Ersin Arslan’nın ölümünün üzerinde 2 yıl geçmesine rağmen halen sağlık çalışanları şiddete maruz kalıyor deyip sözlerini şöyle sürdürdü, “Arslan’nın öldürülmesinden sonra sağlıkta şiddetin önlenmesi için pek çok eylem ve etkinlik yapıldı. TBMM’ de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kuruldu. Komisyon toplantılarına katıldık, şiddete ilişkin görüşlerimizi ifade eden raporlar verdik. Sonunda bu komisyon, altına imza atabileceğimiz bir rapor hazırladı. Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod uygulamasına başlattı. Bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildiriliyor. Bunlar sadece bildirilenler ve çoğunun bildirilmediğinin farkındayız” dedi. İlhan, “TBMM raporunda da yer alan temel talebimiz var. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya katkısı olacak bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu düzenlemeye yönelik önerimizi Sağlık Bakanlığı’na, TBMM’de grubu bulunan partilere ve sağlıkçı milletvekilelirine ilettik. Ne yazık ki bizim önerimiz gibi ‘soyut caydırıcılığı olan yasal düzenleme’ yerine son çıkan sağlık torba yasasında pratikte karşılığı bulunmayan bir düzenlemeye gidildi” dedi.
İlhan, “Dr. Ersin Arslan’nın ölümü tüm dünya için hatırda tutlması gereken bir olaydır ve 17 Nisan, Dünya’da Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü ilan edilmelidir. Bunun gerçekleşmesi ve Dünya Sağlık Örgütü’nce ilan edilmesi için Sağlık Bakanlığının bunu önermesi gerekiyor. Bizler defalarca Sağlık Bakanlığının bunu gündeme alıp Dünya Sağlık Örgütüne sunmasını istedik ancak halen olumlu bir gelişme yok” dedi.
İlhan’dan sonra Aile Hekimleri Derkenleri adına Dr. Murat Girginer bir açıklama yaptı. Girginer, son zamanlarda sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin şeklinin, sözel şiddetten fiziksel şiddete dönüşmesinin, Türkiye’de sağlık hizmeti sunumunda öz veri ile görev yapan, hekimlerin ve yardımcı sağlık personelinin, çalışma ve görev şevkinin kırdığını, yasal düzenlemelerin yetersiz kaldığını, etkin şiddet yasasının bir an önce çıkartılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin yanı-sıra, son dönemlerde idarecilerin sağlık çalışanlarına mobbinguygulamalırnda da artış olduğunu özelikle aile hekimlerinin bu mobbinguygulamalırnadan etkilediğini söyledi. Cihan Ölmez

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *