ANASAYFA arrow right Güncel

Sıfır sorun kavramı yıkıldı büyük bir hayal kırıklığı var

Sıfır sorun kavramı yıkıldı büyük bir hayal kırıklığı var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Zirve Üniversitesi "Yeni Gelişmeler Işığında Türkiye AB İlişkileri" konulu çalıştaya ev sahipliği yaptı. Zirve Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Gökhan Bacık’ın moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda Tükiye’nin dış politikası ve son dönemde Ortadoğu’daki konumu ele alındı

Zirve Üniversitesi’nde düzenlenen "Yeni Gelişmeler Işığında Türkiye AB İlişkileri" konulu çalıştayda konuşan Today’s Zaman Köşe Yazarı Abdulhamit Bilici, hükümetin dış politikada geldiği süreci, “ Komşularla gerilim yaşandı. AB süreci durdu. Arap Baharı bildiğimiz Ortadoğu’yu bildiğimiz Ortadoğu olmaktan çıkarttı. Türkiye taraf tutmaya sürüklendi. Sıfır sorun kavramı yıkıldı. Büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor” şeklinde yorumladı.

“AB’deki Türkiye’nin bağlarından faydalanmalı
Friedrich Naumann Vakfı Türkiye Temsilcisi Hans Georg Fleck, Friedrich Naumann Vakfı’nın nispeten genç olan Alman Demokrasisi’nde karşılaştırmalı çalışmalar yapmak için kurulduğunu söyleyerek, Avrupa Birliği’nin (AB) içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında bilgi verdi. AB’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin bazı çevrelerde şımarık, sömürgeci ve aydınlanma ruhuna yönelik bir karşılık olarakgörüldüğünü vurgulayan Fleck şunları söyledi: “Dış politika ve güvenlik politikasında Türkiye giderek güçleniyor. Türkiye’nin uyguladığı dış politikanın kusursuz olduğunu söyleyemeyiz, ancak Türkiye tarihi, dini ve kültürel olarak bölgeyle bağlara sahip. AB bu bağlantılardan mutlaka yararlanmak zorunda.”
Komşularla gerilim yaşandı, AB süreci durdu
Today’s Zaman Köşe Yazarı Abdulhamit Bilici, dış politikaya son 10 yılda Türkiye’nin nasıl bir yorum getirdiğini anlattı. Türkiye’nin son 10 yılki dış politikasını üç bölümde incelediğini belirten Bilici şöyle konuştu: “Hükümet kurulduğunda üç krizi önünde buldu. Irak savaşı, AB müzakere dönemi ve Kıbrıs’ta kritik adımlar atılıyordu. Bu üç kriz için de çalışmalar yapıldı. İkinci dönem AK Parti’nin politika geliştirme dönemi oldu. Türkiye tarihinde ilk kez dünyanın önemli aktörleriyle irtibat halindeydi. Afrika’ya açıldı. İran ve İsrail ile olan ilişkilerimiz süperdi. Üçüncü dönemi isimlendirmekte zorlanıyorum. 2. dönemin başarısıyla oluşan özgüvenin ileri gitmesiyle yaşanan sorunları gördük. Komşularla gerilim yaşandı. AB süreci durdu. Arap Baharı bildiğimiz Ortadoğu’yu bildiğimiz Ortadoğu olmaktan çıkarttı. Türkiye taraf tutmaya sürüklendi. Sıfır sorun kavramı yıkıldı. Büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor.”
Irak’ın en önemli sorunu bölünme riski
Dohuk Üniversitesi’nden Bayar Dosky, Irak Bölgesel Hükümeti’nin Türkiye ile iyi ilişkiler yürütmeye çalıştığını vurgulayarak, “Irak’taki mevcut durum nasıl bir değişime tabi olur bilinmiyor. Bağdat ile Erbil arasında yapılan anlaşma pek bir garanti vermiyor. Bağdat’ta otorite kurma politika oluşturma çabaları sürüyor. Irak’ın karşılaştığı en önemli sorun bölünme sorunu.” diye konuştu.
“Devletlerin yıkılmalarına tanık oluyoruz
Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsa Afacan, devletlerin yıkılmalarına tanıklık edildiğinin altını çizerek, “Düzenden çıkıp düzensizliğe doğru gidiş yaşanıyor. Bunun yerine ne gelecek ne gibi bir düzen bu kaos ortamını ikame edecek?” diye sordu. Esad rejimine karşı İran, Irak ve Hizbullah’tan iyi bir destek sisteminin bulunduğunu söyleyen Afacan, “Bu ip savaşına benziyor. İki taraftan da çeken aktör sayısı çok fazla. Bu açmazdan çıkmak çok zor.” dedi.
İran’ın bölgesel çıkarlarının Türkiye
tarafından iyi analiz edilmesi gerek
Star Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Doğan Ertuğrul, İran rejiminde son kararın kim tarafından verildiğinden emin olunamadığını belirterek, bir hükümet yetkilisinin yaptığı açıklamayı diğer bir yetkilinin kabul etmeyerek üstlenmediklerini kaydetti.
İran’ın Türkiye’nin Ortadoğu’daki varlığına tehdit oluşturabilecek konumda olduğunu ifade eden Ertuğrul, İran’ın bölgesel çıkarlarının Türkiye tarafından iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.
Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Bacık, Zirve Üniversitesi’nin bölgedeki konumuna değinerek, “Gaziantep Türkiye’nin 6. büyük şehri. Aynı zamanda en çok ihracat yapan 6. şehri. 5. yılına giren Zirve Üniversitesi’nde, 500’ü aşkın yabancı öğrencimiz ve akademisyenlerimiz bulunuyor. Zirve Üniversitesi bu bölgedeki ilk vakıf üniversitesi. İlk olmasının bazı zorlukları olsada kalite algısı yüksek olarak eğitime başladı.” dedi.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *