ANASAYFA arrow right Güncel

Soma’dan sonra ne önlemler alındı?

Soma’dan sonra ne önlemler alındı?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Soma kazasından sonra yaşananları meclis gündemine
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Soma kazasından sonra yaşananları meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlamasını istediği soru önergesinde, “Soma maden faciasından sonra böylesi iş cinayetlerinin yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmıştır? Madencilik sektöründe 1990'larda yapılan özelleştirmelerden önce ve sonra yıllara göre hayatını kaybeden madenci sayısı kaçtır?” diye sordu.
Toğrul’un önergesinde yeralan diğer sorular şöyle:
“ Soma-Eynez maden ocağında kaç kişi çalışmaktadır? İşçiler kaç vardiya halinde ve kaçar saat çalışmaktadır?
Madende çalışan işçiler hangi aralıklarla sağlık taramasından geçirilmektedir? İşçilerin yaşamış olduğu hastalıklar kayıt altına alınmakta mıdır? Eğer alınmakta ise bu hastalıklar nelerdir? Bakanlığınızın bu hastalıkların çözümüne dair önlemleri nelerdir?

Uzmanlara göre maden ocaklarında sıcaklığın ortalama 25 derece olması gerekmektedir. Yalnız Soma madeninde sıcaklığın 45 dereceye kadar ulaşmış olduğu belirtilmektedir. Bu doğrultuda bakanlığınız tarafından hangi aralıklarla maden ocaklarında sıcaklık ölçülmektedir?
İTÜ'nün 8 Ekim 2015 tarihli raporuna göre Soma Kömür İşletmeleri A.Ş yüzde 70, TKİ yüzde 15, Maden İşletmeleri yüzde 10, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yüzde 5 oranında kusurlu bulunmuştur. Bu konuda Bakanlığınız herhangi gibi bir soruşturma başlatmış mıdır?
Maden ocaklarındaki, gaz izleme sistemleri, havalandırma ve maskelerin düzenli olarak kullanılmasıyla ilgili TKİ'nin 2014'ten bu yana aldığı önlemler nelerdir?
Maden ocaklarında yıllara göre hem işçi sayısında hem de üretimde bir artış olmasına rağmen, madenlerdeki havalandırma, yaşam odası ve vantilatör sayısında neden bir artış olmamıştır?
Hükümetiniz tarafından, Madenlerde Avrupa Birliği Mevzuatına (ATEX) uygun malzeme ve koruyucu sistem kullanma şartı neden 2020 yılına ertelenmiştir? Bu erteleme madenlerdeki özel sermaye şirketlerine bir avantaj yaratmış olmuyor mu?” Özer Karınca
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *