ANASAYFA arrow right Güncel

Tarım alanlarının yüzde 80’ini beton yığınına teslim ettik

Tarım alanlarının yüzde 80’ini beton yığınına teslim ettik
YAYINLAMA: 24 Ekim 2023 / 22.10
GÜNCELLEME: 24 Ekim 2023 / 22.30
Resmi verilere göre ülkemizde kayıtlı çiftçi sayısı son 5 yılda yaklaşık yüzde 29, son 10 yılda ise yüzde 55 civarında azalırken, tarım alanları ise son 10 yılda yüzde 5, son 19 yılda ise yüzde 12 geriledi

Ziraat Mühendisi Gökhan Keskinsoy, girdi maliyetlerinin artması sonucunda çiftçilerin üretimden uzaklaştığını ifade ederken, “Çiftçilerin üretimden uzaklaşması ve tarım arazilerin imara açılması sonucunda ülkemizde birçok tahıl ürününde dışarıya bağımlı hale geldi. Geçmiş yıllarda tarım bakımından kendi kendine yetebilen bir ülke konumunda iken şimdi samanı bile ithal eder duruma geldik” tespitini yaptı.

Çiftçi sayısı ve tarım arazisi her yıl azalıyor

Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerinin yükselmesi çiftçileri tarımdan uzaklaştırdı. Türkiye’de tarımsal üretime devam eden 5 milyon 186 bin 206 çiftçi varken Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 172 bin 974. Yani üretim yapan çiftçilerin yüzde 58’inin ÇKS kaydı bulunmuyor.

Samanı bile ithal eder duruma geldik

“Tarım alanlarının yüzde 80’ini kaybettik ve beton yığına teslim ettik” ifadelerini kullanan Keskinsoy, “Mazotun litresi 40 TL’yi geçti. Gübre ve ilacı söylemeye bile gerek yok. Çünkü yükselişleri durdurulamıyor. Bugün bir traktörün deposu 750 kilogram buğdaya doluyor. Artık çiftçi traktörün kontağını çeviremeyecek hale geldi. Enerji maliyetlerini yükselmesi ile birlikte sulu tarım yapan çiftçi sayısı azaldı, gün geçtikçe de azalıyor. Çiftçinin eli şarteli kaldırmaya gitmiyor” ifadelerine yer verdi.

Kapımıza kadar dayanan tehlike evimizden içeriye girecek

Keskinsoy, “Hollanda Konya Ovası kadar ama tarımsal ihracatı ülkemizden daha fazla. Kırmızı mercimeğin gen merkezi Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken Kanada’dan kırmızı mercimek ithal eder hale geldik. Bunun gibi birçok tahıl ürünümüzü kaybettik. Bunun nedenini iyi araştırmak gerekiyor. Pandemi döneminde tarımın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmasına rağmen halen yanlış uygulamalar devam ettiriliyor. Böyle giderse kapımıza kadar dayanan tehlike evimizden içeriye girecek” uyarısında bulundu.

Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba oluyor

Gıda güvenliğine değinen Keskinsoy, “Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba oluyor. Dünya`da her yıl yaklaşık 600 milyon kişi gıda kaynaklı olarak hasta oluyor. Ülkemizde insanlarımızın yüzde 22`si yeterli gıdaya ulaşamıyor yüzde 8,5`u ise açlık sınırında yaşıyor. Eğer dünyada açlık varsa bu yetersiz bitkisel ve hayvansal ürünler ve gıda arzından değil, adil olmayan gelir ve gıda dağılımından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *