ANASAYFA arrow right Güncel

Tarım arazileri kesinlikle imara açılmamalı

Tarım arazileri kesinlikle imara açılmamalı
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2023 / 21.55
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2023 / 21.55
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Toprağın ve çiftçinin bir değeri vardı, artık hiçbiri kalmadı’’ dedi.

Çiftçilerinin değerinin bilinmediğini sözlerine ekleyen Çolak, tarım arazilerinin katledildiğinin altını çizdi. “Parası olan gurbetçiler ya da sanayiciler, tarım arazilerine müstakil evler yapmaya başladı. Kentimizde tarlanın en verimli alanına konut yapılıyor, bu da tarlanın heba olması anlamına geliyor. Bir metrekare toprağımız artmıyor. O nedenle tarım arazilerinin kesinlikle imara açılmaması gerekiyor” şeklinde konuşma yaptı.

Çiftçileri yeniden köylere döndürecek projeler hazırlanmalı ve hayata geçirilmeli

Çolak, üreticilerin kıymetinin bilinmediğini söyledi. “20-25 yıl önce toprağın ve çiftçinin bir kıymeti vardı, değer veriliyordu, ürettiği üründen para kazanabiliyordu, lakin günümüzde bunların hiçbiri kalmadı. Baba çocuğuna, “Köyde kal tarım yapalım, kazandığımız hem sana hem de bana yeter” diyemiyor. O zamanda köyde kazanamayan kentte gelip sigortalı ve maaşlı bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Köylerde eğitim ve bilgilendirme toplantıları yaptığımız toplantıya katılanların yaşı 55’den aşağı değil. Bu gerçekten çok büyük bir tehlike. 55 yaşındaki bir kişi en fazla 5 veya 10 yıl tarlayı ekebilir, ondan sonra tarlamızı kimlere ektireceğiz? O yüzden çiftçileri yeniden köylere döndürecek projeler hazırlanmalı ve hayata geçirilmeli” ifadelerine yer verdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi bir an evvel taban fiyatı açıklamalı ki çiftçinin bir seçeneği olsun

Hububatta iyi bir rekolte beklediklerini vurgulayan Başkan Çolak, “Arpa, buğday, mercimek ve nohutta bolluk yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Fakat hava şartlarını da korku ile takip ediyoruz. Bu saatten sonra meydana gelen yağış ve dolu ürünlerimize zarar verir. Üretici ektiği ürünü kaç liraya satacağını bilemiyor. Adana’da arpa kentimizde ise mercimek hasadına başlandı. Ay sonunda ise bölgemizde arpa hasadı başlayacak, ama şu ana kadar taban fiyat konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Taban fiyatın açıklanmaması çiftçiyi tüccara teslim ediyor. Çiftçini ürününü satmak zorunda. Çünkü gübre, mazot ilaç ve bankalara borçları var. Toprak Mahsulleri Ofisi bir an evvel taban fiyatı açıklamalı ki çiftçinin bir seçeneği olsun” dedi.

Çiftçilerimizin yılın bir günü değil, her günü hatırlanmasını istiyoruz

14 Mayıs Çiftçiler Günü’nün buruk içerisinde kutlandığını ifade eden Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Ülkede çiftçilerin de bir bayramı olduğunu bu tarih gelince biliyoruz. Çiftçilerimizin yılın bir günü değil, her günü hatırlanmasını istiyoruz. Gaziantep’inde içerisinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın arttığı, girdi maliyetlerinin yükseldiği ekonomik krizin olduğu, üretilen ürünlerin değerinde satılamadığı bir dönemde üreticilerimiz bugünü nasıl sevinç içerisinde kutlasın?” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *