Sanayici sıcak paraya ulaşamıyor
Kredi faiz oranlarının yükselmesiyle sanayicinin sıcak paraya ulaşamadığını sözlerine ekleyen Sancılı, “Bankaların yüzde 60-70 ile mevduat verdiği konuşuluyor. Bazı sektörler çarklarını döndürmekte çok zorlanıyorlar. Buna bir de savaş eklendiğinde yük iki katına çıkıyor. Çünkü en büyük pazarımız Ortadoğu. Dolayısıyla savaştan doğrudan veya dolaylı olarak etkileniyoruz” dedi.
Savaş nedeniyle dolar anlamsız bir şekilde değer kazanıyor
İsrail-Filistin çatışmasının ülke ekonomisine etki ettiğini dile getiren Sancılı, “Döviz bulunmasında sıkıntı yok. Piyasalarda istenildiği kadar döviz mevcut. Ama geçmiş dönemlerde savaş altın fiyatlarını yükseltirdi. Fakat şu anda dolar da değer kazanmaya başladı. Euro’da dahil olmak üzere tüm para birimleri değer kaybederken, dolar anlamsız bir şekilde değer kazanıyor. Bunun nedenini bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
Günü kurtarmaya yönelik politikalar izliyorlar
Ülke ekonomisinin kırılgan bir yapıya sahip olduğunu sözlerine ekleyen Sancılı, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çok agresif bir politika izliyor. Enflasyonun 2024 yılında düşeceğini söylediler, sonra enflasyonun
2025 veya 2026 yılında düşeceğini dile getirdiler. Sanki günü kurtarmaya yönelik politikalar izliyorlar” tespitini yaptı.
Ekonomimiz sağlam temeller üzerine oturmuş değil
Sancılı, “Ülke ekonomisi çok kırılgan bir yapıya sahip. Dünya’da yaşanan en ufak bir olaydan etkileniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Tarım Dışı İstihdam Verisinin iyi ya da kötü olması direkt olarak ekonomimizi etkiliyor. Bu da ekonomide zayıflığı gösteriyor. Normal şartlarda ABD’deki bir verinin bizi bu kadar etkilememesi gerek. Kısacası ekonomimiz sağlam temeller üzerine oturmuş değil. Bunun nedeni geçmişte izlenen yanlış politikalar olabilir” açıklamasını yaptı.