ANASAYFA arrow right Güncel

Toğrul, toprak analiz desteğinin kesilmesini meclise taşıdı

Toğrul, toprak analiz desteğinin kesilmesini meclise taşıdı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen çiftçi desteklerinden biri olan Toprak Analiz desteğinin kesilmesinin, Türkiye'de yaklaşık 392 Toprak Analiz Laboratuarının kapanmasına ve bu laboratuvarlarda çalışan yaklaşık 2000'nin üzerinde personelin işsiz kalmasına yol açtığını ifade etti.

Aynı zamanda bu durumun, tarımda teknik olarak başta gübre çeşidinin belirlenmesi olmak üzere Türkiye tarımının ciddi bir şekilde etkilenmesi anlamına geldiğine de dikkat çeken Toğrul, desteğin yeniden verilmesi için meclis araştırması açılmasını istedi.
Toğrul, TBMM’ye verdiği önergede, “14.4.2009 tarih 27200 Sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğü giren çiftçi kayıt sistemine dahil olan çiftçilere; Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteklenmesine dair Tebliğin 7. Maddesi ve 3. Bendinde ÇKS Sistemine dahil çiftçilerin 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisine Kimyevi gübre destekleme ödemesi yapılabilmesi için Tarım Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda yaptıracakları toprak analizi ve sonuç raporu ile il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmekteydi. 2009/ 1 Toprak, Bitki, Analiz Laboratuarları Yetkilendirme ve Denetimleri Genelgesinde bu hususa yer verilmiştir. İlgili Genelge 2013/1 Tarımsal Amaçlı Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarlarının Kuruluş, Yetki ve Denetim genelgesi ile güncellenmiştir.
Yapılan Toprak Analizleri ile çiftçiler hem 2,5 TL/da destekten faydalanmış hem de bilinçli ve uygun gübre kullanımına yönlendirilerek ekonomiye katkı sağlanmıştır. Böylece ülkemizin önemli ithalat kalemlerinden biri olan gübre kullanımı azaltılmış, yanlış gübrelemenin önüne geçilerek toprakta nitrat kirliliği önlenmiştir. Bilinçli gübreleme ile üründe verim artışı sağlanmıştır.
Toprak Analiz Laboratuvarlarının kuruluşu ve bugüne kadar geçen zaman içerisinde sistematik olarak teknik ve fiziki altyapı veri tabanıyla birlikte yeni oturmuş ve işlerlik sağlanmışken, tarımsal desteklere ilişkin 2016-8791 sayılı Bakanlar kurulu kararında söz konusu Toprak Analiz desteğinin yer almaması öncelikle toprak analiz hizmetiyle yeni tanışan ve fayda görmeye başlayan üreticiler adına kayıp, sektörde açıklarını zaman içerisinde kapatmayı öğrenen ve kendini geliştirerek hizmet vermeye devam eden laboratuvarlar adına da telafisi güç maddi-manevi sakıncalar doğurmuştur.
2016 yılında toprak analizinin destekleme dışında bırakılmasıyla toprak analizine henüz yeni alışan ve fayda görmeye başlayan yüz binlerce çiftçinin toprak analizine dair talebi ciddi oranda azalacak, neticesinde uygulayacağı bilinçsiz gübreleme ile başlanılan yere geri dönülecek ve bunun neticesinde elde edilen tüm bu kazanımlarla birlikte bu güne kadar bu iş için harcanan kamu kaynakları dâhil özel sektör ve tüzel kişilik yatırımları, emek ve hizmetler atıl hale gelecektir. Söz konusu karar, sektörde faaliyet gösteren 392 Toprak Analiz Laboratuvarının teknik faaliyet yürütmesine engel olmakla birlikte çiftçilerin destek almaması neticesinde analize olan talebi ekonomik gerekçelerle azaltacak ve bu laboratuvarlar fiili olarak pasifize edilecek ve ayakta duramayacaktır.
Toprak analiz hizmeti tarımsal üretimde verimliliğinin sağlanması, toprak kirliliğinin önlenmesi, gübre ithalatının kontrollü olarak azaltılabilmesi ve hem üretici hem de kamu yararı adına zorunluluk arz etmektedir. Laboratuvarların toprak analiz hizmetini yürütebilmeleri için çiftçilere yapılan toprak analiz desteğinin devamı ve gübreleme desteğinin belirli şartlar altında toprak analiz sonucuna endekslenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda Toprak Analiz faaliyeti ve gerekli desteklemenin devam etmesi amacıyla araştırma önergesi açılmasını talep ediyoruz” dedi. Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *