ANASAYFA arrow right Güncel

Tüketiciler denek olarak kullanılacak

Tüketiciler denek olarak kullanılacak
YAYINLAMA: 20 Şubat 2024 / 19.43
GÜNCELLEME: 20 Şubat 2024 / 19.45

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, “İlaç ruhsatlandırmalarının kanuni dayanağında değişiklik yapılıyor. Önceden, yeni ilaç ruhsatı almak isteyen firmaların ürün analizleri bakanlık tarafından yapılırken, bu kaldırılarak firma beyanının yeterli olmasının önü açılıyor. Bu durum en başta ürün güvenliğine aykırıdır ve tüketiciler denek olarak kullanılacak” uyarısında bulundu.

Tüketicilerin denek olarak kullanılmasına sebep olacak bu kanun değişikliği kabul edilemez

Sağlık Bakanlığı’nın ilaçları artık kendisi analiz etmeden piyasaya süreceğini kaydeden Yılmaz, “Tüketicilerin denek olarak kullanılmasına sebep olacak bu kanun değişikliği kabul edilemez. İlaçların ruhsatlandırılma sürecinin uzun olduğu gerekçesiyle bakanlığın ilaçları analiz etmeyerek firmanın sunduğu tahlil sonucunu kabul ederek, piyasaya sürülmesini sağlayacak olan bu kanun teklifinin kabul edilmesi mümkün değil. Kaldı ki bu durum Tüketici Hukuku’nun dışında 7223 Sayılı Kanun’da yer alan “Ürün Güvenliği” kavramına da aykırı. Bu nedenle halk sağlığını bozacak, vatandaşın denek olarak kullanılmasına neden olacak bu kanun teklifini kabul etmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Zarar görebilecek kişiler için geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracak

Yılmaz, “Ruhsat sürecinin tamamlanması ve ilacın piyasaya arzı sonrasında analiz yapılması öngörülerek olması gerekenin ruhsatlandırma basamakları tersine çevrilirken; bunun toplum sağlığı açısından bir risk oluşturmadığının söylenebilmesi bizi hayrete düşürdü. Kaldı ki risk olmadığının kabulü halinde de ruhsatlandırma sonrasında analiz yapılması anlamsız olacak. Bütün ilaçlara ruhsat verilerek piyasaya verilmesi, tetkiklerin ruhsat aşamasından sonra yapılması, bu arada zarar görebilecek kişiler için geri dönüşü olmayan sonuçlara doğuracak” ifadelerini kullandı.

Meclise sunulan teklifin bu haliyle Anayasa’nın 17 ve 56. maddelerine de aykırı olduğunu dile getiren Yılmaz, “Ülkemizin stratejik çıkarlarına ve milli menfaatlerine aykırı bir uygulama olup, pandemi dönemi gibi salgın durumunda yani acilen ilaç ve aşı ithal edilmesini gerektirecek durumlarda ülkemizin halk sağlığını tehditlere açık konuma getirecek. Aynı kanunun 15. maddesinde yer alan bu tetkiklerin yapılması için alınacak tahlil masraflarına ilişkin düzenleme de kaldırılarak ruhsat başvurusunda numune alınarak tahlil yapılmasına yönelik yasal düzenleme bütün müstahzarlar için ortadan kaldırılıyor” dedi.

Halk sağlığı açısından kabul edilemez bir durum

Yılmaz, “Aynı düzenlemede ruhsatlandırmanın iki ayda tamamlanması, dolayısıyla numuneler üzerinde yapılacak olan inceleme ve tahliller bakanlıkça yapılmadan ruhsatlandırılması olanağı getiriliyor. Ülkemizde ilaç ruhsatlandırma süresinin olması gerektiğinden uzun ve maliyetli olduğu bilinen bir gerçek. Ancak bu uzun sürecin kısaltılması için ruhsatlandırma sürecindeki bürokratik işlemlerin azaltılması yerine, bakanlığın ilaçları analiz etme yetkisine ait kısmının ortadan kaldırılarak, firmanın sunduğu tahlil sonucunun yeterli görülmesi ve bakanlıkça yapılacak tetkik ve tahlillerin ilacın piyasaya verilmesinden sonraya bırakılması halk sağlığı açısından kabul edilemez bir durum. Düzenli çalışan sistemi bozacak, vatandaşı adeta tıbbi denek olarak kullanacak, halk sağlığını olumsuz etkileyecek kanun değişikliklerini kabul etmediğimizi paylaşmak istiyoruz” uyarısını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *