ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, arı sütünün yüzde 90’ını yurt dışından alıyor

Türkiye, arı sütünün yüzde 90’ını yurt dışından alıyor
YAYINLAMA: 26 Mayıs 2023 / 22.29
GÜNCELLEME: 26 Mayıs 2023 / 22.30
Avrupa Birliği ile Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında AB Arı Sütü Üretim Projesi protokolü imzalandı. Bir yıl sürecek olan ve 306 bin Euro bütçeli proje dahilinde 19-25 yaş arasındaki 250 kişiye arı sütü eğitimi verilecek

Proje başvurusunu 2,5 yıl önce yaptıklarını söyleyen Başkan Nebi Koca, “Gaziantep’te arıcılık oldukça gelişti ve iyi bir seviyeye geldi. Şehrimizde artık alternatif arı ürünleri de (arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği, arı zehri) üretmek gerekiyor. Kovan bakımından dünyada ikinci sıradayken, arı sütünün yüzde 90’nı yurt dışından ithal ediyoruz” tespitini yaptı.

19-25 yaş arası 250 kişiye arı sütü eğitimi vereceğiz

Koca, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Hibe programına başvurduk. 8 Mayıs’ta protokolünü imzaladık ve projemiz 1 ile 15 Haziran tarihleri arasında hayata geçecek. Proje kapsamında 19-25 yaş arası 250 kişiye arı sütü eğitimi vereceğiz. Gaziantep merkezin yanı sıra İslâhiye, Araban ve Nizip’te düzenlenecek olan eğitimler eğitim üniversitedeki hocalarımız tarafından verilecek. Bu şekilde arı sütü üretimimizi artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşma yaptı.

Arı sütü katma değeri oldukça yüksek olan bir ürün

Projede yüzde 50 civarında başarı sağlandığında Türkiye’nin arı sütü üretiminin iki katına çıkacağını kaydeden Koca, “Arı sütü katma değeri oldukça yüksek olan bir ürün. Amacımız bir kovandan 700 gram elde edilen arı sütünü 1 kilograma çıkarmak. Şu anda toptan 11 bin TL, perakende olarak 17 bin TL’den satışa sunuluyor. 100 kovanı olan bir arıcımız yılda iyi bir gelir elde etmiş olacak. Ayrıca ekipman konusunda da gerekli destekleri sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Projenin toplam tutarı 7 milyon TL civarında

Başkan Koca, proje süresinin 12 ay, bütçenin ise 306 bin Euro yani 7 milyon TL civarında olduğunu sözlerine ekledi. “Bütçenin yüzde 90’nı Avrupa Birliği yüzde 10’unu ise Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği karşılayacak. Ortalama bir ay dilimler halinde sürecek eğitimler dahilinde uygulamalar ve yurt içi ve yurt dışı gezileri olacak. Gaziantep sınırları içerisinde uygulanacak proje sayesinde arıcılığa olan rağbet artacak” diye konuştu.

Üretimi ameliyat gibi titizlik ister

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şu kelimelerle tamamladı: “Arı sütü üretilen 7-8 arı ürünlerinden en zor üretilen ürünü. Üretimi ameliyat gibi titizlik ister. Üretiminden tüketiciye ulaştırılmasına kadar çok ciddi bir disiplin gerekiyor. Gençlik iksiri olarak bilinen arı sütü aynı zamanda hücre yenileyici özelliği bulunuyor. O nedenle günlük 1 gram olarak tüketilmesi yeterli oluyor. Hastalık durumuna bağlı olarak günde en fazla 6 gram tüketilebiliyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *