ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’nin notu “durağan”dan “negatife” çevrildi

Türkiye’nin notu “durağan”dan “negatife” çevrildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Aralık ayından itibaren meydana gelen gelişmelerin iç siyasi bölünmede yoğunlaşmayı vurguladığını belirtti
Moody’s Yatırımcı Servisi Türkiye’nin Baa3 devlet tahvili notu üzerindeki görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Moody’s Türkiye’nin Baa3 notunu ise teyit etti. İç siyasi riskin Türkiye’de son yerel seçim sonuçlarına karşın bir gerçek olduğunu kaydeden Moody’s, geçen Aralık ayından itibaren meydana gelen gelişmelerin iç siyasi bölünmede yoğunlaşmayı vurguladığını belirtti.
“Moody’s siyasi arenadaki bu gerilimlerin parlamento seçimleri nedeniyle en az 2015’in ikinci çeyreğine kadar kalıcı olacağını öngörüyor” açıklaması yaptı. Moody’s Türkiye’de büyümenin her iki yıl için de aşağı yönlü risklerle birlikte bu yıl yüzde 2.5’e düşeceğini, 2015’te ise yüzde 3 olacağını bildirdi. Kurum Türkiye’de kişi başına 15.352 dolarlık milli gelirin Baa notlu diğer ülkelerden yüksek olduğunu bildirdi. 
Kurum’dan yapılan açıklamaya göre, Moody’s’in görünümü negatife çevirme kararında etkisi olan iki neden şöyle: 
“1. Yerli ve yabancı yatırımcı güvenini olumsuz etkileyen, artan siyasi belirsizlik ve düşük küresel likidite nedeniyle ülkenin dış finansman pozisyonu üzerinde artan baskı. 
2. Kısa vadede GSYH artışının yavaşlaması görünümü çerçevesinde, iç siyasi çalkantı beraberinde, büyümeyi destekleyici yapısal reformların daha belirsiz bir siyasi ortam içinde azalabileceği beklentisinden dolayı orta vadeli büyüme eğiliminde artan belirsizlik.”
İç siyasi riskin Türkiye’de son yerel seçim sonuçlarına karşın bir gerçek olduğunu kaydeden Moody’s, geçen Aralık ayından itibaren meydana gelen gelişmelerin iç siyasi bölünmede yoğunlaşmayı vurguladığını belirtti, “Moody’s siyasi arenadaki bu gerilimlerin parlamento seçimleri nedeniyle en az 2015’in ikinci çeyreğine kadar kalıcı olacağını öngörüyor” açıklaması yaptı. 
Moody’s, gerilimlerin yerli ve yabancı yatırımcı güvenini körelttiğine dikkat çekerken, özellikle görece büyük cari işlemler açığının finansmanı ve Türkiye’nin şirket, bankacılık ve kamu sektörlerinin yaklaşık 163 milyar dolarlık dış yükümlülüklerinin ödenmesi bağlamında ülkenin ödemeler dengesi üzerinde var olan baskıları yoğunlaştırmasının beklendiğini bildirdi. 
Türk ekonomisinin iç tüketimin finansmanı için dış sermaye akışlarına büyük ölçüde bağımlı olma karakteristiği taşıdığına değinen Kurum, sürdürülebilir yüksek büyüme oranlarının büyük finansman gerektirdiğini, bunun 2014’te GSYH’nın yüzde 25’ine ulaştığını, rakamın diğer yükselen piyasalardan yüksek olduğunu ve artan siyasi çalkantı dönemlerinde ülkeyi yüksek finansman riskine maruz bıraktığını kaydetti. 
Buna karşın Türk özel sektörünün bazı kısımlarının kimi cari finansman zorluklarını karşılayabilecek tamponlara sahip olduğunu, bankacılık sektörünün Merkez Bankası’nda tutulan önemli rezervleri bulunduğunu bunun vadesi gelen dış borcun karşılanmasında kullanabileceğini kaydeden Moody’s, şirketler sektörünün kısa vadeli borcunun büyük bölümünün geleneksel anlamda yüksek uzatma oranlarından fayda sağlayan ticaret finansmanı olduğunu bildirdi. 
İç siyasi belirsizliklerin Türkiye’yi dış kırılganlıklardan koruyacak yapısal reformları gerçekleştirmekten alıkoyduğunu da kaydeden Moody’s, “Sonuçta bu daha yüksek, istikrarlı, geniş tabanlı ve finanse edilebilir bir büyümeye doğru götürecek büyüme modeli evrimleşmesini de geciktirecek” dedi. 
Moody’s Türkiye’de büyümenin her iki yıl için de aşağı yönlü risklerle birlikte bu yıl yüzde 2.5’e düşeceğini, 2015’te ise yüzde 3 olacağını bildirdi. Kurum, bu kısa vadeli projeksiyonların kısmen yüksek faiz oranlarının iç talep üzerindeki azaltıcı etkisiyle Türkiye’nin büyüme modelinin uzun süreli oynak karakterini yansıttığını belirtti.
Baa3 teyidini destekleyen koşulları da sayan Moody’s, Türkiye’de satın alma gücü paritesine göre ortalama kişi başına gelirin 15.352 dolar olduğunu, bunun diğer Baa nolu ülkeler “medyanı”ndan yüksek bulunduğunu, nominal GSYH’sının 2000-2013 arası üç kat artarak 2013 yılında 820 milyar dolara yükselip ülkeyi dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi haline getirdiğini belirtti. Moddy’s, “Türk ekonomisi oldukça çeşitlendirilmiş ve ülke giderek küresel ekonomiye açılmış hale geldi. Özellikle Türkiye’nin sanayi sektörü küresel finansal kriz karşısında geleneksel AB pazarının ötesinde özellikle Afrika ve Orta Doğu’ya açılarak esneklik ve direncini sergiledi” dedi. 

Kurum, uzun vadeli dış dengesizlikler büyük kaldıkça ve ülke dış finansman ve ödemeler dengesi baskılarına maruz kalmayı sürdürdükçe Türkiye’nin ülke derecesinde kısa vadede herhangi bir yukarı yönlü hareket olasılığı bulunmadığını bildirdi. “Durağan” görünüme ancak Türkiye’nin kurumsal ortamında ve/veya rekabetçiliğinde iyileşme, siyasi gerilimlerin hafiflemesi, ekonomideki yatırımcı güveninin iyileşmesi ve ülkenin dış finansmanı üzerindeki baskının azalması durumunda dönülebilecek. 
Ülkedeki “artan siyasi istikrarsızlığın” dış finansman üzerinde oluşturduğu yoğunlaşmış baskının dış sermaye akışlarında ani ve sürekli bir durma riskini yükselttiği de iddia edildi. 

Moody’s’in Türkiye’nin Baa3 devlet tahvili notunun teyidine ilişkin gerekçeler ise şöyle açıklandı: 
“1.Son yıllarda borç/GSYH’da önemli düşüşün görüldüğü kamunun güçlü mali ölçümleri, döviz cinsinden borçların payında düşüş ve borç vade yapısının uzaması. 
2.Türkiye’nin ekonomik güçleri, özellikle aynı derecelendirme kategorisindeki diğer ülkelerle karşılaştırıldığındaki ölçekleri, servetleri ve ekonomik çeşitliliği.” 
Moody’s eşzamanlı olarak, tam ve koşulsuz Hükümet garantili Sukuk ihracı amaçlı oluşturulan Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş.’nin görünümünü “durağan”dan “negatif”e çekti, notunu ise Baa2 olarak teyit etti. 
Türkiye’nin TL tahvil ve mevduat tavanı değiştirilmeden A3’te, uzun vadeli döviz tahvil tavanı Baa1’de, kısa vadeli döviz borç tavanı Prime-2’te değişmeden kaldı. Uzun vadeli döviz cinsinden banka mevduat tavanı Baa3’te ve kısa vadeli döviz mevduat tavanı Prime-3’te devam etti.SHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *