ANASAYFA arrow right Güncel

Ülkemizde her 69 çocuktan 1’inin otizmli olduğu düşünülüyor

Ülkemizde her 69 çocuktan 1’inin otizmli olduğu düşünülüyor
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2023 / 15.49
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2023 / 15.51
Devletin otizmli çocuklar ve onların eğitimi konusunda henüz ne bir çabası ne de uygulaması söz konusu… Otizmli çocuklar eğitim sistemi içerisine girmesi gerekirken, çoğu aile bu konuda yalnız ve çaresiz…

Son yıllarda artan nüfus artışıyla beraber ülkemizde de her 69 çocuktan 1’inin otizmli olduğunun düşünüldüğünü söyleyen Psikolog Esin Şimşek, “Otizmin, erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 5 kat fazla. Ülkemizde, 0-19 yaş grubu arasında yaklaşık 434 bin10 otizmli çocuk ve gencimizin 30 bin 50’si okullaşabilmiş ve eğitime ulaşabilmişken, ülkemizde yaklaşık 1 milyon 387 bin 580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5 milyon 550 bin 320 aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor” dedi.  
Çocuğun bilişsel aktivitesi geliştirilmeli 
Şimşek, “Gelişimsel farklılık olarak seyreden otizm spektrum bozukluğu tanısı alındığından itibaren ebeveynlerin tedavisinin mümkün olamayacağını algısını yapılandırıp yol alamayacağından düşünmelerinden ziyade gelişimsel bir farklılık gördükleri anda profesyonel yardım almaları, onu bir çocuk psikiyatristine götürmeleri, tanı aldıktan itibaren özel eğitim sürecine dahil ederek davranış ve nörolojik yöntemlere çocuğun bilişsel aktivitesi geliştirilmeli. Eğitim alınması tedavi ve çocuğu topluma kazanımı için ilk önerimiz” açıklamasını yaptı.  
Otizmde 3 ile 5 yaş arasındaki yoğun eğitim çok önemli 
Otizmde 3 ile 5 yaş arasında yoğun eğitimin çok önemli olduğunu kaydeden Şimşek, “Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmekte ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor” ifadelerini kullandı.  
Otizmin nedeni henüz bilinmiyor 
Otizmin nedeni halen bilinemediğini kaydeden Şimşek, “Otizm, geniş bir çerçevede ele alındığında genetik, çevresel ve ailesel etkenlerin etkili olduğu düşünülmekte olup henüz net bir nedeni bilinmediğinden tam olarak önlememenin önüne geçilemiyor. Fakat annelerin annenin gebelikte ve öncesinde doğru beslenmesine, bebeğin doğumdan sonra düzenli anne sütüyle beslenmesine ve doğal gıdalara dikkat etmeleri otizminin önüne geçilmesi için çok önemli. Son yıllarda boylamsal çalışmaların gösterdiği verilerde otizmin büyük oranda genetik bir rahatsızlık olmadığını, metabolik bir rahatsızlık olduğunu kaydetmiş. Otizmin annenin gebelik sürecinden önce başladığına dikkat çeken Yönden, otizmin oluşumunda beslenmenin büyük oranda etkili olduğunu öne sürülmüş" açıklamasını yaptı.

Şimşek, “Otizm, günümüz dünyasında çocuklarda hızla yaygınlaşan nörogelişimsel bozukluklardan biri olmasına nazaran, ebeveynleri topluma kazandırılması mümkün olmayacak çocuklar gibi düşünmesinin vermiş olduğu algısında olup erken müdahale yöntemleri ile tedbir amacına yönelmemesi durumu. Otizmin etiyolojik olarak nedeni tam olarak bilinmese de artık bebeklikten itibaren bazı olgularıyla kendini gösteren kişinin yaşam boyu sosyal çevresiyle sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz nörogelişimsel bir bozukluk” ifadelerini kullandı.  
Otizm spektrumda birbirine benzeyen iki çocuk bulmak mümkün değil 
“Otizm spektrumda birbirine benzeyen iki çocuk bulmak mümkün değil” diyen Şimşek, “Her çocukta kendini farklı olarak sergilediği otizm spektrum bozukluğu belirtilerini tek  bir çerçevede ele alırsak bir yaşından itibaren bıbıldamanın olmayışı veya nadir olmayışı ile başlayıp, gülümsendiğinde duygusal bir karşılık vermemesi, seslenildiğinde ismine bakmama, verilen basit komutları alamaması ve üç yaşına gelene denk  sosyal becerilerin çoğunda yoksun olması durumu, tekdüze konuşma veya konuşmanın gecikmesi, ilgi duydukları objelere aşırı bağlanma, çocuklar üzerinde otizm spektrum bozukluğuna yordanıp anlaşabiliyor” şeklinde konuştu.  

Otizm spektrum bozukluğunu genetik, hormonal ve çevresel faktörleri nörobilim bakış açısıyla incelendiğinde birçok konuda çeşitli teorilerin ortaya konulduğunu ifade eden Şimşek, “Son yıllarda dünyada ve ülkemizde nörobilimciler, nörologlar ve nöro psikologlar tarafından üzerinde durulan otizm spektrum bozukluğu olan çocuk bireylerin beyninde farklılaşan şey nedir? Zihinsel ve bedensel açıdan herhangi bir retardasyon göstermeyen otistik çocuk algıladığı durumu neden dışa vuramıyor? Nörogörüntüleme yöntemleri ile anne karnında itibaren otizm anlaşılabilir mi? Beyindeki cinsiyet farklılıkları: otizmi açıklamak için çıkarımlar yapabilmek mümkün mü? Her otistik çocukta beyin yapılandırması aynı mı işler? Gibi birçok bilinmez soruya cevap bulan ve çeşitli yöntemler üzerinde çalışıp cevap arayan geçmişten günümüze dek gelen nörobilim ve otizm karşılıklı bir ilişki içerisinde” dedi.

İlginizi Çekebilir
“Van halkı ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ dediği zaman batıda zamanında duymamış olabiliriz”
“Van halkı ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ dediği zaman batıda zamanında duymamış olabiliriz”
CHP’li Alp: Van'a da İstanbul gibi sahip çıkılsaydı, kayyım anlayışı bu kadar kitleselleşmeyecekti
#Güncel / 09 Mayıs 2025
Gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı Antep borç batağında
Gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı Antep borç batağında
Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin tavan yaptığı Antep’te hem kullanılan kredi hem de takibe düşen kredi miktarındaki artış...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
Halkın yaşadığı ekonomik darboğazı ortaya koyan şeffaf bir anlayışa ihtiyaç var
Halkın yaşadığı ekonomik darboğazı ortaya koyan şeffaf bir anlayışa ihtiyaç var
Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuna duyurdu. Nisan ayında aylık yüzde 3 olarak açıklanan enflasyon yıllık yüzde 37 olarak hesaplandı.
#Güncel / 08 Mayıs 2025
2 milyon civarında insan açlık sınırı altında yaşamını sürdürüyor
2 milyon civarında insan açlık sınırı altında yaşamını sürdürüyor
DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, ‘’ Günümüzde 14 bin lira emekli maaşı ve 22 bin 104 lira asgari ücret ile geçinmek çok zor. En düşük ev kirası 10 bin liranın...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
“AKP döneminde 1000’e yakın çocuk işçi hayatını kaybetti”
“AKP döneminde 1000’e yakın çocuk işçi hayatını kaybetti”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), 2025 yılı Nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. En az 152 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, çocuk...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
AP:Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı
AP:Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı
Avrupa Parlamentosu (AP), Strazburg'daki Genel Kurul oturumunda dün kabul edilen 2023-2024 Türkiye raporu ile ilgili "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci dondurulmuş h...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *