ANASAYFA arrow right Güncel

Vatandaşımız ucuz fiyat politikalarına aldanmamalı

YAYINLAMA: 10 Kasım 2022 / 21.38
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2022 / 21.38
Hac ve Umre Seyahat Acenteleri Derneği Genel Sekreteri, TÜRSAB Denetim Kurulu Üyesi ve Altınoluk Turizm ve Seyahat Acentesi Genel Müdürü Abdurrahman Fetullah Aşkın, sektörün son durumunu Sabah’a anlattı

Sektörün toparlanmaya başladığını söyleyen Aşkın, vatandaşı ucuz fiyat politikalarına aldanmamaları konusunda uyardı. “Ucuz fiyat politikalarıyla ‘Güzel umre’ yaptım diyeni görmedik ve birçok insan mağdur oluyor. Vatandaşımız iyi bir araştırma yapmalı” dedi.

Çarkımız dönsün diye kazancımızdan feragat ediyoruz

Fiyatların yükselmesinin işlere etki ettiğine dikkat çeken Aşkın, “Suudi Arabistan daha önce vergi almazken, şimdi kişi başı yüzde 15 vergi almaya başladı. Pandemiden önce umre 850 dolar iken şimdi bu 4’lü oda bin 250 dolara çıktı. O nedenle geçmiş yıllardaki kazancımız şimdikine göre iyiydi. Bugün ise çarkımız dönsün diye kazancımızdan feragat ediyoruz” diye belirtti. 

Sektörümüzde yavaş yavaş bir hareketlilik başladı

Aşkın, “Pandemiden önce yıllık Türkiye’den 300 bine yakın kişi umreye gidiyordu. Araya pandemi girdi, sonrasın ise fiyatlar yükseldi. Umreye genellikle dar gelirli aileler tercih ediyor. Umre seferleri ağustos ayında başladı. Sektörümüzde yavaş yavaş bir hareketlilik başladı ve kasım ayı itibariyle eski günlerimize doğru döndüğümüzü söyleyebiliriz. Bu hac ve umre yapan acenteler açısından sevindirici bir durum. Yıl sonuna doğru haç kuraları çekilecek. Geçmiş yıllarda Türkiye’den 83 bin kişi haca giderken, aldığımız duyumlara göre bu rakam 100 bini bulacak” şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen gelecekten umutluyuz

Pandemi döneminde zor şartlar altında çalıştıklarını kaydeden Aşkın, “Uzun bir süre ofisleri kapatmak zorunda kaldık. Yurt içi seyahatlere izin verilince bilet satışlarına başladık. Bu şekilde ayakta kalmaya çalıştık. Ağustos ayı ile birlikte bir kıpırdanma başladı. Bir talep patlaması olacağını düşünüyorduk, ama olmadı. Çünkü dolara bağlı olarak fiyatlar da yükseldi. Bizler de tüm ödemelerimizi dolar üzerinden yapıyoruz. Her şeye rağmen gelecekten umutluyuz” ifadelerini kullandı.

En fazla 20 günlük umrelerin talep gördüğünü sözlerine ekleyen Hac ve Umre Seyahat Acenteleri Derneği Genel Sekreteri, TÜRSAB Denetim Kurulu Üyesi ve Altınoluk Turizm ve Seyahat Acentesi Genel Müdürü Abdurrahman Fetullah Aşkın, konuşmasını şöyle bitirdi: “20 günlük umrenin yanı sıra bir, iki ve iç haftalık umrelerde bulunuyor. Her hafta Gaziantep’ten her ay iki uçak kalkıyor. Yani 400-500 kişi umreye gidiyor. İstanbul’da dahil olmak üzere birçok ilde umre bu kadar hareketli değil. Dolayısıyla bu durumda sektör temsilcilerini sevindiriyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *