ANASAYFA arrow right Güncel

Veteriner fakültelerinden her yıl 3 bin kişi mezun oluyor

Veteriner fakültelerinden her yıl 3 bin kişi mezun oluyor
YAYINLAMA: 24 Mart 2022 / 20.49
GÜNCELLEME: 24 Mart 2022 / 20.49
Ülke ekonomisinin vazgeçilmez parçası olan hayvancılığın gelişimine katkı sağlayacağı düşüncesiyle açılan Veteriner Fakültesi sayısı 32’ye ulaştığını aktaran Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, bu fakültelerden her sene 3 bin kişinin mezun olduğunu açıkladı.

İstihdam planlaması yapılmıyor

Peri, “Diploma sayısının arttırılması ile hayvancılığın gelişimi sağlanamayacağı gibi istihdam planlaması yapılmadan sahaya çıkan mezunlar mesleklerine olan ilgisini de kendilerine olan güvenini de yitiriyor. Herhangi bir meslek eğitimi almak üzere fakülteye giren her öğrencinin mezun olduğunda hem ekonomik hem duygusal anlamda tatminkâr iş imkanı bulacağına emin olmak, fakülte sayısını ve fakültelerin öğrenci kontenjanını bu doğrultuda belirlemek gerekir” şeklinde konuştu.

Genç meslektaşlarımızın beklentisini karşılamadı

Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sadece 392 Veteriner Hekim atanacak olmasına tepki gösterildi. Peri, Veteriner Hekimlerin uzun zamandan beri atama beklediklerinin altını çizdi. “Tarım ve Orman Bakanlığı 392 veteriner hekim istihdamı sağlayacağını duyurdu. Ancak bu rakam, hatırı sayılır bir sayıda atama olacağını bekleyen genç meslektaşlarımızın beklentisini karşılamadı. Özel sektörde hak ettikleri şartları bulamayan gençler, açıklanan rakamlarla atamalardan da beklediğini alamadı” ifadelerini kullandı.

Kamu kurumlarına 10 bin kişi daha alınmalı

Peri, “Özel sektördeki hekimler tarafından yapılan akredite veteriner hekimlik, suni tohumlama, mikroçip ve kimliklendirme gibi işlemlerin kamu eliyle de yapılmaya başlanmasının ardından iş tanımı arttırılan, halihazırda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda aşılama, zoonotik hastalıklarla mücadele, hayvansal gıda üretimi denetim ve kontrolü gibi hayvancılığımızın daha iyi yönde ilerlemesi için önemli görevler üstlenen; şu anda kamuda hizmet veren yaklaşık 10 bin veteriner hekime bir o kadar daha meslektaşımız eklenmeli” açıklamasında bulundu.

Hayvan sağlığı kadar insan ve çevre sağlığı için kilit noktalarda bulunan bir meslek olan Veteriner Hekimliğin hak ettiği yerde olmasını önemine vurgu yapan Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Yeterli gıda denetimi, yeterli koruyucu hekimlik, hayvancılığın geliştirilmesinin gerekliliği olan sürü yönetimi, zoonoz hastalıklarla mücadele gelişmiş ülkeler için yerine getirilmesi gereken şartlandandır ve bu şartların yerine getirilmesinin bir ayağı veteriner hekimlerin görev başında olmalarıdır. Bu doğrultuda talebimiz atama bekleyen gençlerimizin mesleklerini icra etmesi için görevlendirilmesi.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *