Yapılan zamlar faturalara yansımaya başladı. Faturaları görenler büyük şaşkınlık yaşarken, yapılan zammın geri çekilmesini talep ettiler.
Pandemi nedeniyle işleri düşen esnafın beli doğrulmuyor. Esnafın beli doların yükselmesiyle kamburlaşırken, yüksek gelen elektrik faturaları bükmeye başladı. 1 Eylül tarihinden geçerli olmak üzere geçerli olan yüzde 50 zam elektrik faturalarına yansıdığı görüldü. Geçen ay 992 lira gelen iş yerine 2 bin lira, 10 bin lira gelen iş yerine ise bu ay 14 bin civarında elektrik faturası geldi.
8 bin 995 TL olan elektrik faturası vergilerle beraber 10 bin liraya çıkıyor
Örneğin; 10 bin liralık bir elektrik faturasından tüketicilerden enerji fonu ve TRT payı alınmazken, 318 lira elektrik ve tüketim vergisi, bin 619 lira yüzde 18 KDV alınıyor. Yani toplamda 2 bin liraya yakın vergi ve fonlar adı altında tüketiciden para alınıyor. Kısacası 8 bin 995 TL olan elektrik faturası vergilerde beraber 10 bin liraya çıkıyor.
Esnaf ve vatandaş, tasarrufa yöneldi
Yüksek gelen faturalar karşısında ne yapacağını bilmeyen esnaf, çareyi tasarrufa gitmekte buldu. Birçok iş yeri tasarruf adı altında ampullerini söndürmeye, klima çalıştırmamaya veya elektrikli ocakta çay demlememeye başladı. Esnafın yanı sıra vatandaş da elektrik faturalarından dertli. Vatandaş da esnaf gibi tasarrufa yönelerek, evde oturmadıkları odaların ışıklarını söndürdüklerini, ampulleri yakan anahtarların üzerine (Lüzumsuz ise söndür) yazısı astıklarını, çamaşır ile bulaşık makinelerini gece çalıştırdıklarını vurguladı.
Yapılan zam sonrasında işin içinde çıkamıyoruz
11 bin lira elektrik faturasının zam ile birlikte 14 bin liraya çıktığını kaydeden Uğur Azak, “Şu anda pasajda asansörler ve vantilatör çalışmamasına rağmen elektrik faturası geçen aya göre 3 lira fazla geldi. 150-200 lira elektrik faturaları 400-500 liraya dayandı. Elektriğe yüzde 50’nin üzerinde zam yapıldığını düşünüyoruz. Yapılan zam sonrasında işin içinde çıkamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kademeli tüketimin kaldırılması gerekiyor
Ender Ölçer, gelirlerin giderleri karşılamadığını kaydederken, “Faturalara yapılan oranında gelirim artmadığı için geçinmekte zorlanıyoruz’ ifadelerini kullandı. “Elektrik faturaları çok yüksek. Ayrıca kademeli tüketime geçilmesi çok yanlış, bunun kalkması gerekiyor. Geçen ay 300 lira gelen fatura 462 lira geldi. Evimizde fazladan yanan ampulleri kapattık, klimalarımızı çalıştırmadık, daha az televizyona bakmaya başladık” şeklinde konuştu.
450 lira gelen fatura 576 lira geldi
Mehmet Sayılır, “Geçmiş dönemdeki satışlarımız kalmadı. Pahalılık arttı, alım gücü düştü. Sattığımızı alamıyoruz, aldığımızı satamıyoruz. Son bir yıl içerisinde tüm ürünlerimizde en az yüzde 80 zamlanma var. Yarın ne olacağını bilemiyoruz. Elektriğe yapılan zamlar dolayısıyla yaz günü klimamızı çalıştırmadık. Tasarruf ediyoruz. 450 lira gelen fatura 576 lira geldi. Kısacası gelirlerimizde herhangi bir değişiklik olmazken, giderlerimiz artıyor” açıklamasını yaptı. Fatma Karabacak