2024 yılı için 600 bin besilik hayvan ithalatı kararı alındı
Gaziantep Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’Son 15 yıldan beri et fiyatları artınca ‘Bir defaya mahsus ya da son defa’ denilerek besilik erkek kasaplık hayvan veya bazı dönemlerde karkas et yurt dışından ithal ediyoruz. Ancak ithalat yaptığımız sürece ‘Son’ olmuyor, et fiyatları düşmüyor ve ithalat rakamları da büyüyor’’ tespitini yaptı.
Et fiyatlarının yükselmesiyle beraber harekete geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Uruguay ve Brezilya’dan hızlıca hayvan ithalatı yapacağız. Bu konuda talimat verdim. Değerlendirip adımlarımızı atacağız” dedi.
‘2024 yılı için 600 bin besilik hayvan ithalatı kararı alındı’ diyen Türkman, dönem dönem ise kasaplık hayvan ithalatının yapıldığına dikkat çekti. ‘’Piyasalar dönem dönem baskılansa da üretimin azaldığı ve enflasyonun yükseldiği bir yerde fiyatların önüne geçemezsiniz. Çünkü girdi maliyetleri var. Yurt dışına ödeyeceğimiz parayı kendi üreticimize vermeliyiz’’ açıklamasını yaptı.
Damızlık hayvana sahip çıkılmalı
Damızlık hayvana sahip çıkılması çağrısı yapan Başkan Türkman, ‘’Özellikle damızlık hayvan sayısını artırmamız gerekiyor. Yani sütün değerinde satılmasını sağlarsak damızlık üretimini artırmış oluruz. Dolayısıyla inekler kesime gitmez, buzağılar inek olur. Bu şekilde hayvan sayısı yükselir. Bunun yanı sıra devlet verdiği destekleri arttırılabilir. Örneğin; daha önce piyasanın çok altında arpa desteği verildi. Böyle destekler sunulabilir’’ ifadelerini kullandı.
Batı bölgelerinde kuzu eti fiyatlarında yükselmenin yaşandığını söyleyen Türkman, ‘’Gaziantep’te, küçükbaş erkek toklunun kilogram fiyatı son 4 ayda sadece yüzde 10 yükseldi. Yani 200 liradan 220 liraya yükseldi. Dana karkas etin kilogramı 300 ile 350 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Kuzunun doğum zamanının yaklaşması ve buna istinaden sayısının azalması sonrasında fiyatlar arttı’’ dedi.
Üreticimize sahip çıkmalıyız
Türkman, ‘’Küçükbaş hayvanının kilogramını 220 liraya satan üreticiler düşünüldüğü gibi para kazanmıyor. Enflasyona bağlı olarak girdi maliyetleri sürekli yükseliyor. Diğer taraftan ise üretim azalıyor. Bir ürünü üretebilme kapasiteniz var ise o zaman üretmeniz lazım. Üretme imkanınız yok ise ithalat yapılır. Ancak bizim üretme kapasitemiz var. Anadolu insanı tarım ve hayvancılığı çok iyi bilir. İyi bildiğimiz bir işin eksiğini yurt dışından ithal ederek kapatmaya çalışıyorsan kendimizi sorgulamamız lazım. O yüzden üreticimize sahip çıkılmalı ve acaba üretici neden sektörden çıkıyor, üretim neden azalıyor? Bu sorunu çözebilirsen o zaman hayvan ithalatını bitirebiliriz’’ şeklinde konuştu.