Gaziantep Valiliği tarafından resmi kuramların mevzuata aykırı akaryakıt alım ve satımlarını önlemek üzere denetimlerin titizlikle yapılması için gerekli önlemlerin alındığı bildirildi. Bu arada son 2 yıl içerisinde 192 işyeri kapatılırken, uygulanan ceza miktarının 32 milyar olduğu kaydedildi.
Vali Erhan Tanju konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, akaryakıt ihaleleriyle ilgili gerekli incelemeleri yaptıklarını, son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yakıt alınan firmayla ilgili inceleme ve soruşturma başlattıklarını açıkladı. Tanju, ihaleye katılan tüm firmalarla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.
Tanju, tüketicinin kamu kurum ve kuruluşlarının korunması amacıyla, kaçak akaryakıt alım ve satımın önlenmesi için ilgili Bakanlıklar, rafinerisi olan ve yakıt sevkiyatı güzergahında bulunan valiliklere konu hakkında ayrıntılı bilgi verildiğini belirtti. Bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasının kendilerinden istenildiğini söyleyen Tanju, çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Tanju, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü tarafından da mevzuata aykırı akaryakıt alım-satımını önemek üzere denetimlerin sürdürülerek gerekli önlemlerin alındığını vurguladı.
Denetlemeler sırasında tespit edilen ve usulüne uygun olmayan faaliyetlerin tutanaklarla belgelendirilip ilgililer hakkında yasal işlem yapılmak üzere yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatan Tanju, denetlenen işyeri sayısının 285, kapatılan işyeri sayısının 192, el konulan araç sayısının ise 9 olduğunu belirtti.
Uygulanan para cezalarının 2002 yılında 5 firmaya toplam 9 milyar 80 milyon, 2003 yılında bugüne kadar ise 5 firmaya toplam 23 milyar 119 milyon lira olduğunu vurgulayan Tanju, alınan numune sayısının ise 2001 yılında 173, 2002 yılında 244, 2003 yılında ise 32 olduğunu belirtti.
Tanju, Gaziantep’te göreve başladığından bu yana yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili gerekli yasal işlemlerin sonuçlandırılmasında valilik olarak gösterilen hassasiyetin kamuoyu ve basının bilgisi dahilinde olduğunu sözlerine ekledi.