ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Af hukuka hakarettir

Af hukuka hakarettir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Hükümet Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen af yasasını yeniden görüşmeye hazırlanırken, başta hukukçular olmak üzere toplumun her kesiminden affa karşı yükselen tepki artarak devam ediyor. Hukukçular her aftan sonra suç işleme oranlarının büyük ölçüde a
Hükümet Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen af yasasını yeniden görüşmeye hazırlanırken, başta hukukçular olmak üzere toplumun her kesiminden affa karşı yükselen tepki artarak devam ediyor. Hukukçular her aftan sonra suç işleme oranlarının büyük ölçüde arttığını belirtirken, “Hukuk devletinde ah diye bir şey olmaz. Suç işleyen insanları affetmek hukuka ve yargıya hakarettir diyor. Diğer taraftan devletin sadece kendine karşı işlenen suçları af edebileceği, katili, uyuşturucu kaçakçılarını, dolandırıcıyı, hırsızı affetme hakkının olmaması gerektiğini de savunurken, eğer af yasası mevcut haliyle çıkarsa, 3 ay sonra cezaevlerindeki suçlu sayısı bunun tam 3 katına ulaşır” deniliyor.
“Zaten cezanın yüzde 60’ı affediliyor
Baro Başkanı Bahattin Bozgeyik, Türkiye'de affa hiç gerek olmadığını ifade ederken, “Zaten 10 yıl ceza alan bir adam, 4 yıl yatıyor. Yani cezasının yüzde 60’ı affediliyor. Böyle bir af yasası, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu ortamda bir affa ne gerek var ki, eğer illa da af çıkacaksan, genel af olmalı. Af bir partiye ve düşünceye mal edilmemelidir” şeklinde konuştu.
“Af yasası toplumsal barışa zarar verebilir”
Hükümet ortaklarının af yasasının gördüğü tepki üzerine yasayı sahiplenmediklerine dikkat çeken Bozgeyik, af yasasını ilk gündeme getiren sayının Rahşan Ecevit. Şimdi de ben bu şekilde af istememiştim diyor. Af sadece toplumsal barışı sağlayacaksa çıkarılmalıdır. Ancak bu şekilde ki bir yasa toplumsal barış yerine, tam tersi etki yapabilir diyerek uyarıda bulundu.
“Rahşan Hanım, alayı ediyor”
ANAP İl Başkanı Necati Binici, DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in, “Bu benim affım değil, ben çetelerin, mafyaların affını istememiştim” şeklindeki sözlerini yadırgadığını açıkladı. Rahşan Ecevit'in açıklamalarına tepki gösteren Binici, bu affın mimarı Sayın Rahşan Ecevit. Rahşan Hanım af düşüncesini ortaya atan ilk kişidir. Tasarıyı kabul eden hükümetin başbakanının eşidir. Bu şartlarda tasarıya sahiplenmemesini anlayamadım diye konuştu.
“Ecevitler’in açıklaması endişelendirdi”
Rahşan Ecevit’e “Bu af sizin affınız değilse, tasarıya kim oy verdi? Kimin bakanı meclis gündemine getirdi? Hangi başbakanın hükümetinde meclisten geçti? Diye soran Binici, “Rahşan hanımın yaptığı vatandaşla alay etmektir. Ben açıklamalarını yadırgadım ve anlam veremedim. Bu olaydan önce Sayın Başbakan'ın af yasasını içine sindiremediğini söylemesi, sonra da Rahşan Hanımın açıklamaları beni endişelendirdi” dedi.
“Türkiye'nin daha önemli sorunları var”
Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, Türkiye'nin hafta önce çözüm bekleyen çok daha acil sorunları olduğunu belirterek, bir af tutturmuş gidiyorlar. Ülkede ekonomik kriz hat safhada. Krizin aşılması için çaba göstereceklerine, 5-10 katilin affı için uğraşıp duruyorlar. Devlet eğer bir af çıkartacaksa yalnız kendisine karşı işlenen suçları af etsin. Vatandaşa karşı işlenen suçu, kendisi nasıl affedebilir? Bir devlet olarak insanlar arasında ayrım yapmamalı. Birilerinin isteği üzerine af çıkarmamalı. Elbette insanların hapiste olması iyi değil. Fakat suç işleyen de cezasını çekmeli şeklinde konuştu.
“Daha önce akılları neredeydi?”
CHP İl Saymanı Mehmet Özmen, ise iktidar partilerinin afla ilgili içime sindiremiyorum şeklindeki açıklamalarının samimi olmadıklarını ifade ederek, bu af yasasını kendileri hazırladı ve meclisten geçirdiler. Sonra Cumhurbaşkanı veto edince sahip çıkan olmadı. Peki, daha önce neredeydiniz? Madem içinize sinmiyor, o zaman niçin böyle bir af yasası hazırladığınız? Eğer, Cumhurbaşkanı bu yasayı veto etmeseydi, aynı şekilde içime sindiremiyorum diyecekler miydi? Bence halkın tepkisini almamak için Rahşan Ecevit ve diğerleri böyle konuşuyor. İnandırıcı olamazlar. Gerçekçi değiller diyerek tepkisini dile getirdi.
“Yalnız düşünce suçları affedilmeli”
DYP Şehitkamil İlçe Başkanı Mustafa Kara, düşünce suçlularının affından yana olduğunu belirterek şunları söyledi: “Devlet kendisine karşı işlenen suçları af edebilir ya da düşünce suçlularını affedebilir. Bunun dışında cinayet ile dolandırıcılık yapan, ırza geçenlerin affı doğru olmaz. Çünkü mağdur kesim üzülür. Suç işleyen sevinir. Bu da toplumda yeni bir rahatsızlığa yol açar. Nitekim ekonomik sıkıntı, işsizlik başını almış gidiyor. Bir laf çıkarsa, o zaman ortam daha da kötü bir hale gelir.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *