ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

ANAP’lılardan RP-ANAP koalisyonuna şartlı destek…

ANAP’lılardan RP-ANAP koalisyonuna şartlı destek…
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
ANAYOL’un tıkanmasının arkasında ANAP Lideri Mesut Yılmaz’ın hükümet için geriye tek alternatif olarak gözükürken
RP-ANAP koalisyonu olsun ama Erbakan Başbakan olmasın
ANAYOL’un tıkanmasının arkasında ANAP Lideri Mesut Yılmaz’ın hükümet için geriye tek alternatif olarak gözükürken RP ile koalisyonunda oldukça zor gözüküyor. Olası bir RP-ANAO koalisyonunda Erbakan “Başbakan ben olurun başka şekilde olmaz, dönüşümlü hiç olmaz. Kabul ediyorlarsa gelsinler yoksa seçime gidelim” şeklindeki çıkışları ANAP’ta tepkiyle karşılandı. Erbakan’dan böyle bir açıklama beklemeyen RP ile koalisyon tarafları ANAP’lılar şimdi çark etme yolunda. ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın Erbakan’la görüşmeye Pazartesi gününe kadar ertelenmesi ise bu tedirginliği ortaya koydu.
ANAP İl Bakan Yardımcısı Ramiz Ak, RP-ANAP koalisyonunda dönüşümlü eşit haklara sahip başbakanlık sisteminin olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Erbakan’ın başkalığındaki hükümete dönüşümlü olmak kaydı ile sıcak bakıyoruz. Eşit yetkililere sahip, ilkeli, ilkelerine ters düşmeyen programı belli bir hükümet varız. Aksi halde yalnızca Erbakan’ın bir başbakanlığındaki hükümete kesinlikle taraf değiliz. Eğer biz ANAP olarak böyle bir hata işlersek o zaman tabana ne söyleyeceğiz. Zaten taban sıkıştırılıyor. Refah’la koalisyon yapmayın diye. Buna rağmen koalisyon yapıp Erbakan’ı başımıza getirmemiz doğru olmaz ve hiçbir ANAP’lı bunu kabullenemez. Eğer Erbakan dönüşümlü sistemi kabul etmezse o zaman erken seçime gidilir.”
ANAP Gaziantep eski İl Başkanı Mehmet Büyüknacar, Erbakan’ın başkanlığında kurulacak koalisyon hükümetine kesinlikle taraf olmadıklarını belirterek şunları söyledi:
Erbakan’ın başbakanlığında oluşturulacak koalisyon hükümetine kesinlikle karşıyız. Böyle şey olmaz. Koalisyonlar uzlaşma işidir. Taraflar oturur karşılıklı anlaşırlarsa bu iş olur. Yok, illa ben başbakan olacağım denilirse o zaman bu koalisyon olmaz. Zaten Çiller, başbakanlıkta direttiği için ANAYOL olmadı. Eğer Erbakan da aynı şeyi tekrar ederse o zaman RP-ANAP koalisyonu da olmaz, olmamalıda. RP-ANAP koalisyonu için her iki tarafın karşılıklı özveride bulunması gerek. Örneğin: üçüncü bir kişinin başbakanlığında bu koalisyon kurulabilinir. Yoksa Haziran ayında seçimle gidilir. Çünkü başka alternatif yok.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *