ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Asgari ücretli mutfağa çalışıyor

Asgari ücretli mutfağa çalışıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.18
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.18
Bir filenin 1 milyon liraya dolduğu günümüzde 5 milyon 500 bin lira olan asgari ücretle geçinen milyonlarca aile bulunuyor.
insanlarımız geçim konusunda mucize yaratıyor. Bir filenin 1 milyon liraya dolduğu günümüzde 5 milyon 500 bin lira olan asgari ücretle geçinen milyonlarca aile bulunuyor.
Dört kişilik bir ailenin normal şartlardaki mutfak masrafı asgari ücreti geçerken, 4 kişinin günde 6 ekmek tüketildiği düşünüldüğünde bir ayda tükettiği sadece ekmeğe harcanacak paranın 1 milyon 980 bin lira olduğu ortaya çıkıyor.

En büyük sorun konut
Gaziantep’te ve yoğun şekilde göç alan illerde kiralık ev bulabilmek oldukça güç ve masraflı. Şehrimizde 2 odalı gecekonduların aylık kirası 2-3 milyon liraya çıkarken, normal bir dairenin aylık kirası ise 10 milyon liranın altında değil. Ücreti bir tarafa bırakın boş daire bulmak bile başlı başına bir sorun

En ucuz gıda patates ve soğan
Tüketimi kış mevsiminde artan yumurta 7 bin liradan satılıyor. Dört kişilik bir ailede her bireyin günde bir yumurta yediği düşünüldüğünde aylık yumurta masrafı 840 bin lira tutuyor.
yaz aylarında fiyatı 3 bin lira olan yumurta, kış mevsiminde üretimin düşmesiyle birlikte yüzde 100’den daha fazla oranda zamlandı.

Diğer taraftan çay-şeker gibi giderlerde mutfak masrafının kabarmasına neden oluyor. En ucuz gıda maddeleri ise patates ve kuru soğan. Patatesin kilosu 10 bin, kuru soğan ise, 5 bin liradan satılıyor.
Yılbaşından hemen sonra başta gıda maddeleri olmak üzere her türlü tüketim maddesi ile hizmetlere yapılan zamlar dar gelirli vatandaşların belini iyice büktü.
Eskiden kuru fasulye dar gelirlinin yiyeceği olarak düşünülürdü. Şimdi ise kuru fasulye dar gelirliler ancak özel günlerde yiyebiliyorlar. Çünkü kuru fasulyenin fiyatı 9 bin liraya kadar çıkıyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *