ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Baharat altın gibi

Baharat altın gibi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.28
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.28
Yemeklere tat, renk ve kokusuyla lezzet kazandıran baharatlar eskisi gibi yaygın olarak kullanılmıyor.
Yemeklere tat, renk ve kokusuyla lezzet kazandıran baharatlar eskisi gibi yaygın olarak kullanılmıyor. Diğer taraftan baharat fiyatları sürekli artarken, satıcılar da müşteri azlığından yakınıyorlar.

Baharat arasında en fazla fiyatı artan kırmızıbiberin kilosu şu anda 250 bin lira ile 900 bin lira arasında değişiyor. Tuzsuz ve yağsız ola ve “Halis İpek” olarak adlandırılan yaprak biber 900 bin liradan alıcı buluyor. Biber fiyatları ortaklama olarak yılbaşına göre yüzde 50 oranında zamlandı. Anadolu kültüründe önemli bir yeri olan ve üzerine atasözleri, maniler ve türküler söylenen kahvenin fiyatı ise son bir yıldan bu yana fazla bir değişiklik göstermedi. Geçtiğimiz yıl kilosu 50 bin lira olan kuru kahve bu yıl 600 bin liradan satılıyor.

Baharat satıcısı Orhan Özkebapçı, en küçük bakkal dükkanında bile çeşitli baharatların satıldığını ifade ederken, son yıllarda satışların önemli ölçüde düşmesinden yakındı. Fiyatların yüksek oluşu, vatandaşın alım gücünün zayıflaması ve piyasadaki genel durgunluk nedeniyle satışların geçen yıla oranla yüzde 30 düştüğünü vurgulayan Orhan Özkebapçı, “Satışlardan hiç memnun değiliz. Artık geçimimizi bile sağlamakta güçlük çekiyoruz. 10’a yakın vergi çeşidi var. Adeta devlete çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *