ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bankalar tüketici aldatmayı seçiyor

Bankalar tüketici aldatmayı seçiyor
YAYINLAMA: 15 Aralık 2021 / 14.43
GÜNCELLEME: 15 Aralık 2021 / 14.43
Tüketicinin korunması hakkında kanunda yapılan değişiklikten yararlanmak isteyen kredi kartı mağdurları bankaların yasadışı uygulamasıyla karşı karşıya. Banka yetkilileri ve avukatlarının, kart mağdurlarına Yasayı hiçe Sayan taahhütname imzalatması tepkilere yol açıyor.

Tüketici Hakları Derneği yetkilileri, bankaları insaflı ve vicdanlı davranmaya çağırırken, vatandaşa doğru bilgi verilmesini ve kanunun tanıdı haklardan faydalandırılmasını istedi. Yetkililer, bankaların ileri sürdüğü taahhütnamelerin imzalanmaması konusunda uyarırken, tüketiciyi yanıltan ve Yasayı uygulamayanlar hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Bankalar yardımcı olmuyor

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, ülke genelinde 1 milyon 200 bin kart mağduru bulunduğunu, bunlardan şu ana kadar 300 bininin başvurduğunu, geri kalanların yasadan haberlerinin olmadığını veya bankalar tarafından yanlış bilgilendirilerek ikinci bir çıkmaza sokulduğunu açıkladı. Yılmaz, kanundan yararlanma süresinin kesinlikle uzatılması gerektiğini belirterek, bazı bankaların yasadışı uygulamalara girişerek kart mağdurlarını, yasanın tanıdı haktan faydalandırmadığını ifade etti. Yılmaz şöyle konuştu:

Tüketiciye belge imzalatılması suç

“Kredi kartı sahiplerinin mağduriyetten kurtulmasını sağlayan yasadan yararlanmak için 20 günde derneğimize 2000 kişi başvurdu. Bunlara, başvurularını yazılı olarak yapmasına imkan veren bir isme düzenlediğimiz dilekçeler verildi. Ancak, bazı banka ve banka avukatlarının yasaya aykırı olarak mağdurları oldu bittiye getirerek, taahhütname imzalatmaya çalıştığı, yanıltıcı ya da aldatıcı bilgi ve beyanlarda bulunduğu yönünde şikayet alıyoruz.”

Yılmaz, “Resmi gazetede, yayınlanan tebliğe göre uygulama şöyle: Borçlunun temerrüde düştüğü tarihteki borcuna yıllık %50’den fazla temerrüt faizi uygulanmayacak. Buna göre hesaplanan borç 12 eşit taksitte ödenecek. Bunun için yeniden bir vade farkı alınmaz. Bankaların ileri sürdüğü gibi peşin ödenirse şöyle, taksitle ödenirse bu kadar ödemeniz gerekir diye bir hüküm yok, bu tamamen bankanın vatandaşı aldatmaya yönelik bir taktiği. İcra, fon, vekalet bedeli ya da başka bir ad altında, yasa tüketiciye bir yükümlülük getirmediği için bu ödemelerde banka tarafından karşılanacaktır. Tüketiciye, taahhütname ya da onun aleyhine kullanılabilecek herhangi bir belge imzalatılması yasaya göre suç.

Tüketici Hakları Derneği bankalar

hakkında suç duyurusunda bulunacak

Banka ve banka avukatlarını insaflı ve vicdanlı davranmaya çağırdıklarını kaydeden Yılmaz, “Vatandaşa doğru bilgi verin. Vatandaşın yasal haklarını kullanmasına yardımcı ve saygılı olun. Aksi halde kart mağdurlarına yasaya aykırı olduğu halde taahhütname imzalatarak yasanın verdiği haktan faydalandırmak istemeyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Borcunu ödemek isteyenlere peşin ödeme veya vadeli ödeme diye bir plan sunamaz yasanın belirlediği yıllık %50 faizi geçmeyecek şekilde borçlar 12 eşit taksite bölünerek taksitlendirme yapılır” diye konuştu.

Borçlar taksitlendirildikten

sonra takipler durur

Yılmaz, kanunun yayımından önce temerrüt faizleri nedeniyle ödenmeyecek icra takibine konu edilen kredi kartı borcunun temeli ana paraya, yıllık %50’yi geçmemek üzere gecikme faiz uygulandığını, bunun da 12 eşit taksitle ödeneceğini açıkladı. Kredi kartı borçları nedeniyle gerçekleştirilen her türlü takibini ilk taksitin ödenmesi ile duruk ve son taksitin ödenmesi ile tüm sonuçlarıyla ortadan kalkacağını hatırlattı. Yasaya göre borcunu ve taksitlerini hesaplatmak isteyen tüketicinin dikkat etmesi gereken konuları da açıklayan Yılmaz şunları söyledi: “Borcunuzu kanuna uygun şekilde bir tanıdık bankacı hesaplatın ve derneğimize başvurun. Bankanın uygulayacağı gecikme faizinin mutlaka ilgili bankada öğrenin. Tüm bunları yazılı olarak isteyebilirsiniz. Bankanın verdiği haktan faydalanmak istiyorum diye noter kanalı ile resmi bir yazı gönderin ve yanıtı bekleyin” dedi.

Faiz hesaplamasına dikkat edin

Kanunda gösterilen hesaplama tekniği ile belirlenen yeni borç miktarına, her taksit miktarı için ayrıca %50 faiz işletmeyeceğini belirten Yılmaz, bunu şöyle açıkladı: “Bir yıl önce temerrüde düşürülmüş ve bu tarihteki ana para borcu 800 milyon olan kredi kartı borcu için, yıllık %50 faiz uygulanacak. Böylece yeni borç miktarı 1 milyar 200 milyon TL olup Aynı zamanda 12 eşit taksitte ödenecektir. Buna hiçbir şekilde vade farkı ya da aylık %50 gibi bir fark kesinlikle uygulanamaz. Tüketici ayda 100 milyon TL ödeyerek bu borçtan kurtulabilecek.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *