ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Borcu, gelirin yüzde 80’ini alanlar ödesin

Borcu, gelirin yüzde 80’ini alanlar ödesin
YAYINLAMA: 12 Aralık 2021 / 17.01
GÜNCELLEME: 12 Aralık 2021 / 17.01
Borçların ödenmesi için herkesin katkıda bulunması teklifine toplumun önemli bir kesimi ters tepki verdi. Ülkede, milli gelirin yüzde 80’inin nüfusun %10’u tarafından paylaşıldığına dikkat çekilirken, “Diğer insanlar zaten aç yoksul, devlete ne katkıda bulunacak? Gelirin yüzde seksenini paylaşan yüzde onluk kesim bu işi halletsin” denildi.

Verelim diyenler gitsin versin

Kemal Sarsu: “Devletten teşvik ve kredi alanlar devleti bu duruma getirdi. Önce kredi alanlar devlete yardımcı olup borcun ödenmesine destek olmalı. Ben öyle halktan para toplayarak bu borcun kapanacağına inanmıyorum. Küçük hesaplarla bu sorun çözülemez. Verelim diyenler gitsin versin, kanun çıkarmaya ne gerek var? Halktan para istemek dilenciliktir. Devleti dilenci konuma sokmaya hakları yok” dedi.

Sanal bir çözüm

Hüseyin Kargın: Sanal bir çözüm. Yapılmak istenen serbest piyasa ekonomisine aykırı. Para toplama son çare. Bazıları bugün trilyonlar kazanıyor, ama vergisini vermiyor. Bunlar kayıt altına alınmalı ve vergide adalet sağlanmalı. Gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilmeli. Toplanacak paralar nerede ve nasıl toplanacak, nasıl değerlendirilecek, nasıl bir sistem olacak belli değil. Yardım yapılmak isteniyorsa, ülkenin milli gelirinin yüzde 80’ini paylaşan yüzde onluk kesim bu işi yapabilir. Diğer insanlar zaten aç ve yoksul.”

Holdingler 20 yıl öncesi ile bugünü karşılaştırsın

Mustafa Ayata: “Halktan toplanacak paralarla devletin borcunun ödenmesi olayına katılmıyorum. Bu başbakan ve bazı holdinglerin yaklaşımı. Madem bu kadar borç var, o zaman tasarruf devletten başlamalı. Başbakan üç arabadan ikisini bilmemeli. Koltuğa, oturur oturmaz değiştirmeye kalkışmamalı. Milletvekilleri seçim sırasında yaptıkları harcamanın yüzde 50’sini hazineye bağışlamalı. Devletin siyasi partilere verdiği trilyonlarca lira destek iptal edilmeli. Hükümetin resmi kurumlarının yönetimlerine atadığı partililer maaş almasın. Derneklerde görev yapanlar para mı alıyor? Holdingler, 20 yıl önceki servetleri ile bugünkünü karşılaştırsın, enflasyonu düşsün, aradaki farkı hazineye ödesin. Ödemezler, çünkü işlerine gelmez. Tüm bunlar yapılsın, ondan sonra yaşam mücadelesi veren dar gelirli memur, işçi ve emekçiden yardım istensin.”

Holdingler daha fazlasını verebilir

Mikail Çetin: “Halk, toplanacak paraların gideceği yeri bilirse destek olur. Ama hortumculara teslim edilecekse kimse yardım etmez. Deprem bölgesi için para toplandı, belki de gelen paralarla bir şehir kurulurdu, ama insanlar halen prefabrik konutlarda oturuyor. İnşallah böyle bir durum gerçekleştiğinde toplanan paraların başına bir kaza gelmez, IMF’den alınan borçlar da kullanılır.”

Hükümet önce halka güven vermeli

Durdu Yetkinşekerci: “Devletin içinde bulunduğu borç batağından kurtulması için fedakarlık yapılarak verilecek destek çarçur edilmemeli. Bu konuda hükümetin vereceği güven çok önemli. Devletten teşvik almadım ama, bu devletten kazandım ve bu devlette yaşıyorum. Onun için istenilen katkıyı seve seve yaparım. Fakat toplanan paralar banka kurtarmadı, birbirlerine peşkeş çekme de kullanılmamalı.”

Yeşil sermaye başı çeksin

Eray Oyuncuoğlu: “Bu hükümet borç ödemede hiçbir zorluk çekemez, yeter ki istesin. Çünkü yeşil sermayeleri var. Önce yeşil sermayedar çıksın ve holdingler ellerini cebine atsın, ondan sonra halka başvursun. Devlet böyle para toplamakla dilenci durumuna düşmez. Zaten IMF ve ABD’den para alıyor.

Holdinglerin verdiği para geri kendine döner

Hikmet Kalkan: “Devlet zaten esnaftan vergisini alıyor. Devlete yardımcı oluruz, ancak toplanan paralar gerçekten IMF’den alınan borçlar için mi kullanılacak, yoksa yine hortumculara mı peşkeş çekilecek? Bu konuda sistem nasıl olacak, onun açıklaması gerek. Eğer büyük kapitaller gelirlerinin bir kısmını devlete bağışlarsa, geri kendisine döner. Ülkede üretim, istihdam ve yatırım olmalı, özelleştirmeler hızla tamamlanmalı. Aksi halde toplanan paraları ülkeye fayda sağlamaz.”

Sorun neredeyse onun çözümlenmesi gerek

Ahmet Erkan Aksoy: “Devlet varsa ben de varım. Malımız mülkümüz devletin. Ama 40 yıldır ek vergiler sırtımızdan eksik olmadı. 15-20 yılda bir niçin bu sıkıntılara düşüyoruz? Sıkıntı neredeyse oranın düzeltilmesi gerek, devlet önce kara delikleri kapatsın. Harcamalarını kontrol altına almalı ve tasarrufu öğrenmeli. Yapılmak istenen şey çare değil, belki borçlardan kurtulur, ancak gerekli önlem alınmazsa yine aynı sıkıntılar yaşanır.”

Bu ülkeden kazananlar gerektiğinde verebilmeli

Mahmut Erceylan: “Devlet kamuda tasarrufa gitmeli. Özelleştirme yapılmalı. Hazine arazileri satılmalı. Bu ülke hepimizin. Fakat gelişigüzel para toplama olmaz. Bunun bir sistemi olmalı, hükümet bu konuda ne yapacaksan onu kamuoyunu açıklamalı. Kamu harcamaları kısıtlanmalı otomobil saltanatına son verilmeli, gerekli önlemler alınmalı. Elbette bu ülkeden kazananlar, bu ülke içinde gerektiğinde desteğini vermeli.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *