ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Canlı hayvan can çekişiyor

Canlı hayvan can çekişiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.31
Bir zamanlar Türkiye’nin canlı hayvan ihracat merkezi olan Gaziantep’te bugün sadece 15 ihracatçı kalırken,
Bir zamanlar Türkiye’nin canlı hayvan ihracat merkezi olan Gaziantep’te bugün sadece 15 ihracatçı kalırken, bunlardan 5-6 tanesi aktif şekilde çalışıyor. Eskiden 16 ülkeye et ihracatı yapan Türkiye bugün ithal et tüketiyor.

Körfez Krizi öncesi Gaziantep’ten her gün 25-30 milyon dolarlık ihracat yapılırken, şu anda bu rakamın 2-3 milyon civarına düştüğü belirtiliyor. Habur Sınır Kapısı’nın kapanması ve Suriye’nin toprakları üzerinden transit geçişe izin vermeyişe izin vermeyişi ve devletin uyguladığı yanlış politikalar hayvancılığı bitirdi. Bu şartlar altında küçük üretici ve ihracatçılar tek tek yok olurken, büyük firmalar da güçlükle ayakta duruyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden alınan bilgilere göre 1983 yılından 400 civarında olan ihracatçı sayısı günümüzde 35’e düştü. Bunun ancak 5-6 tanesi aktif halde faaliyet gösteriyor.

Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rüştü Yıldız, ihracatçı sayısının her gün biraz daha azaldığını kaydederek, “Bunun nedeni bir taraftan hayvan yok, diğer taraftan hayvan yok, diğer taraftan komşu ülkelerle barışık değiliz. Irak sınır kapısı kapalı, Suriye transit geçişine izin vermiyor. Suudi Arabistan türlü bahanelerle, bir gem, hayvanda birisi hasta çıksa tüm gemiyi geri gönderiyor. Diğer taraftan devletin besiciliği geliştirmeye yönelik hiçbir politikası bulunmuyor” dedi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *