ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çevre ve yeşilin önemini kavranmalıdır

Çevre ve yeşilin önemini kavranmalıdır
YAYINLAMA: 06 Aralık 2021 / 14.19
GÜNCELLEME: 06 Aralık 2021 / 14.19
Valilik öncülüğünde sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde başlatılan Emir Musa tepelerinde ağaçlandırma seferberliği sürerken, Orman Haftası dolayısıyla Şahinbey anıtının bulunduğu bölge ağaçlandırıldı. Vali Bilgin ve 5. Zırhlı tugay Komutanı Nejdet Sezginer ilk fidanları kendi elleriyle dikti.

Ağaçlandırma çalışmalarına önem veren Gaziantep Valiliği, dün Orman Haftası dolayısıyla ağaç bayramı etkinliği düzenledi. 1000’e yakın taze fidanın dikildiği şehitlik hatıra Ormanı’na Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin de dikenler arasındaydı.

1000 tane fidan dikildi

Erozyonla mücadele konusunda büyük gayret gösteren Gaziantep Valiliği, sivil toplum örgütlerini de devreye sokarak ağaçlandırma çalışmalarına devam ediyor. 26 Mart‘a yapılması düşünülen, ancak yağışlar yüzünden ertelenen Orman Haftası ve Ağaç Bayramı etkinliği, dün Şahinbey’i alma töreni sonrası yapıldı. Şehitlik hatıra ormanına yaklaşık 1000 yeni fidan dikildi.

Ormanlar en doğal zenginliğimizdir

Ormanların, toprağın ve doğal dengenin korunmasında, erozyon nedeniyle çölleşmenin önlenmesinde, yeryüzündeki canlıların yaşamını sürdürmesinde hayati öneme sahip en doğal zenginlik olduğunu belirten Vali Lütfullah Bilgin, bilinçsiz kullanım, çevre kirliliği, dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle çıkan yangınları yüzünden, bu doğal zenginlik kaynağının giderek tahrip olmaya ve azalmaya başladığına dikkat çekti. Ormanları korumak ve gelecek nesillere aktarmanın milli bir görev olduğunu belirten Bilgin, toplumda orman bilincinin gelişmesi ve çevrenin öneminin çok iyi kavranması gerektiğine inandığını söyledi.

Sivil toplum kuruluşları çalışma yapmalı

Devletin ilgili makamlarının, ormanların geliştirilmesi ve korunması için gerekli çalışma ve yasal düzenlemeyi yaptığına işaret eden bilgin, yasal düzenleme yapılmasının yeterli olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumdaki her bireyin orman ve çevre konusunda bilinçlenmesi, sivil toplum örgütlerinin bu yönde çalışmalar yapması, yazılı ve görsel yayın kuruluşlarının bu amaca yönelik eğitici programlara ağırlık vermesi, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin işbirliği yaparak ormanlar oluşturması, milli parkların sayısının artırılması, doğal varlıkların korunma alanlarının genişletilmesi ve her fırsatta ağaç dikiminin teşvik edilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Ülkemizin ormanlık alanı 20.713.122 hektardır. Bu rakamı toplam alanla kıyasladığımızda sadece %26’sını kapsadığını üzüntüyle görmekteyiz. Bilimsel olarak bir ülkenin orman bakımından zengin olduğunu söyleyebilmek için, ülke alanının en az %30’unun orman alanı olması gerekir. Avrupa ülkelerinin birçoğu bu oranı yakalamış, hatta %40’lara varmıştır. Bu bağlamda ilimizin orman alanına baktığımızda 92.661 hektar alanın ormanlık olduğu, buna göre ormanlık alanın il alanının ancak  %13’üne tekabül ettiğini görüyoruz ki, bu oranı Gaziantep için yeterli görmek mümkün değildir. Bu nedenle elimizde ağaçlandırma ve ormanlarımızı geliştirme yönünde yeni adımlar atmalıyız.”

Ormanlarımız, yeryüzünün vazgeçilmez kaynağıdır

Bilgin, erozyona dur demek için ormanların çoğaltılması gerektiğini söylerken, “Toprağın su ve rüzgârla taşınarak meydana gelen erozyon sonunda çöl olması, yaban hayatı ve av kaynaklarının tükenmesi, hava kirliliği, işsizlik nedeniyle köyden kente göç, sel ve benzeri doğal afetleri istemiyorsak ormanlarımızı planlı ve düzenli bir şekilde çoğaltılması ve işletilmesine önem vermeliyiz. Zira ormanlar, toplumun orman ürünlerine olan ihtiyaçlarını karşılanmasının yanı sıra, toprağın ve suyun korunması ve düzenlenmesi ile iklim ve sağlık üzerinde yarattığı olumlu etkileri bakımından, sadece ülkemiz için değil, yeryüzündeki bütün insanlar ve diğer canlılar için vazgeçilmez doğal kaynaklardandır” dedi.

Orman yangınlarına dikkat…

Doğal kaynakları tehdit eden unsurların başında, orman yangınlarının geldiğini kaydeden Vali Bilgin, “Orman yangınlarına neden olan faktörler üzerinde yapılan araştırmalara göre, yangınların yüzde 3’ünün yıldırım düşmesinden, %12’sinin kasten yakmaktan, %38’inin ihmal ve dikkatsizlikten, % 47’sinin de diğer çeşitli sebeplerden meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu rakamları alt alta sıralayıp topladığımızda yangınların %97’sinin insandan ya da insana bağlı faktörlerden kaynaklandığını göreceğiz. Ormanların yok olmasına etki eden diğer faktörlerin ise izinsiz ve bilinçsiz kesim, tarla açma, yerleşim yeri oluşturma, otlatma ve kaçakçılık olduğunu üzüntüyle görmekteyiz. Ormanlarımızı yok olmasına sebebiyet veren bütün etkenleri ortadan kaldırmak, her fırsatta ormanlarımızın gelişmesini ve ağırlık vermek zorundayız” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *