ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Dokuma işçileri sevinçli”

“Dokuma işçileri sevinçli”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Dokuma İşçileri Yardımlaşma Derneği ile Dokumacılar, Halıcılar ve kilimciler arasında bir yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı.
Dokuma İşçileri Yardımlaşma Derneği ile Dokumacılar, Halıcılar ve kilimciler arasında bir yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı. Ücret artışlarının yıllık enflasyonun yüzde 100 olarak dikkate alınıp belirlendiği vurgulandı. Türkiye’de sözleşme yapan ilk dernek olduklarını ifade eden Dokuma İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Özdemir, işçilerin kendilerine verdiği vekâlete dayalı olarak onları temsilen işverenler ile sözleşme yaptıklarını açıkladı.

Özdemir, işverenler ile yaptıkları bir yıllık sözleşmede yer alan bazı maddeleri şöyle sıraladı:
“İş yerinde çalışan işçilerin sigorta kapsamına alınması yasal bir zorunluluk olup kesintiler bu dönem için işverence ödenecektir. İşverende Cumartesi saat 23.00’dan sonra Pazar günleri de çalışmak ya da çalıştırılmak yasaktır. Zorunlu hallerde çalıştırılmaları halinde ise yüzde 100 zamlı olarak ücret ödenecektir. Aynı işyerinde çalışarak bir yılını dolduranlara yıllık ücretli izin verilecek. Sözleşmeler yıllık enflasyonun yüzde 100 olacağı dikkate alınarak hazırlanmıştır.”
Böylece bazı işçiliklerde fiyatlar şöyle oldu. 1996 yılının ilk altı ayı için çift mekikte (6 m2) çalışan bir işçi 400 bin, Temmuz 1996 tarihinden Aralık sonuna 1996 tarihleri arasında ise 525 bin lira net ücret alacak. Yine tek mekik (6 m2)’de çalışan bir işçi ilk altı ay içinde 360 bin daha sonraki 6 ay için 485 bin lira işçilik ücreti alacak. Uçan halılarda ise işçilik ücretleri ilk 6 ay için 105 bin, ikinci altı ay için 140 bin.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *