Yarman, ülkemiz ve bölgemiz için yıkım ve acılara yol açacak bir savaşa ortak olunmaması gerektiğini de belirtirken, “Evlerin yakılıp yıkılmasını, kin ve düşmanlığın kök salmasını istemiyoruz. Barışın, eşitliğin ve adaletin olduğunu idrak etmeliyiz. Dünyada aşırı bir silahlanma var, bunu bir ahmaklık olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.
Elektrik Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ‘Savaş ve Enerji’ konulu konferansa katılan Prof. Dr. Tolga Yarman, batı dünyasının petrole alternatif olarak enerji üretme yollunu aradığını ve enerjide tasarruf uyguladığını açıkladı. Aynı aydınlığı daha az enerji kullanarak elde edilmenin yollarının arandığını ve başarılı olunduğunu ifade eden Yarman, “Ortadoğu ülkeleri petrolün üzerinde oturuyor. Ancak teknolojiyi batıdan pahalı aldıklarını gerekçe göstererek 1973’te petrolün varilini 3 dolardan 10 dolara, 1979’da ise 30 dolara çıkardılar. Bundan tüm piyasalar olumsuz etkilendi. Batı, bunun ardından alternatif enerji kaynağı arayışını hızlandırdı. Ancak bu da yetmedi, Saddam’ı, İran üzerine saldırtarak silah sattı ve uygun fiyatta n petrol alabildi. Onun için siyaset acımasızdır ve kimliği yoktur. Bu gelişmeler, enerjinin siyasetle iç içe olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.
Dünya petrol üretimi ve rezervlerine bakıldığında, petrol rezervinin yüzde 55’inin Ortadoğu’da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yarman, dolayısıyla Türkiye’nin ne kadar tehlikeli bir bölgede olduğunun açıkça görüldüğünü belirterek, “Enerji rezervinin yüzde 10’u Güney Amerika’da, yüzde 10’u Kuzey Amerika’da, yüzde 3’ü Batı Avrupa’da bulunuyor. Yani kurak bir bölge, Afrika yüzde 10’un altında. Dünya petrol rezervinin yüzde 55’i Ortadoğu'da. Onun için batı öncelikli olarak Ortadoğu’daki petrolü bitirmeyi amaçlıyor” diye konuştu.
ABD’nin asıl amacının Ortadoğu’yu kendine göre yeniden şekillendirmek olduğunu ifade eden Yarman sözlerine şöyle devam etti: “Afganistan’da eskimiş silahlarını boşalttılar. ABD geçmişte PKK’ya da silah sattı. ABD, bölgeyi kontrollü biçimde gerektiği kadar ve sürekli istikrarsız kılarak silah satmak istiyor. Böyle bir politikaları var. Nitekim geçmişte İran ve Irak’a dünya kadar silah sattılar. Böylece petrol üzerinden kaybedilenleri telafi etti. Geçmişte İran-Irak savaşı sırasında eğitimli askeri bile olmayan ama en fazla silahı satın atan ülke Suudi Arabistan oldu. Petrol ile elde ettikleri kazanımları tekrar kaptırıyorlar. Belki de haraç veriyorlar.”
Yarman, bölgenin Türkiye açısından önemine dikkat çekerek, ABD’nin izlediği politikaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. ‘Başkasının silahını alırsanız, günün birinde onun emelleri için mutlaka savaşmak zorunda kalırsınız’ derken, “Türkiye neden mercek altında? Çünkü, Türkiye’ye İran ve Suriye’den doğalgaz, Azerbaycan’dan doğal gaz ve petrol gelmesi söz konusu. Ayrıca Türkmenistan, Özbekistan doğalgazları, Ermenistan petrolü ile Türkiye üzerinden yeni bir İpek yolu özelliği ile tüm bu kanallara açılan bir enerji kavşağı özelliği keşfediliyor, Türkiye’den batıya uzanacak” şeklinde konuştu.