ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnaf yolunacak müşteri arıyor!..

Esnaf yolunacak müşteri arıyor!..
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.32
Aynı iş için iki esnafın verdiği fiyatlar arasında müthiş fark, bir mal ve hizmet için verilen fiyatın
Aynı iş için iki esnafın verdiği fiyatlar arasında müthiş fark, bir mal ve hizmet için verilen fiyatın pazarlıkla yüzde yüzlere varan oranda indirilmesi, esnafa olan inancın yok olmasına neden oluyor. Esnafın vatandaşı yolunacak kaz olarak görmesi, büyük tepki topluyor ve bu tür insanların komu oyuna teşhir edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bir talebenin indirilip yerine yenisinin takılması için 8 milyon isteniliyor, sonra 4 milyona kadar. Düşülüyor. İşyerinizi boyatmak istiyorsunuz 12 milyon liralık iş için 30 milyon lira isteniyor. Ayakkabı almak istiyorsanız 3 milyon deniliyor 2 milyona düşülüyor. Bir oturma grubunun döşenmesinin değişesi için bir esnaf 13 milyon lira isterken, aynı ,iş için başka bir esnafın verdiği fiyat 7.5 milyon lira.. ve bütün bu olaylar vatandaşın esnafa olan güvenini zayıflatıyor.

“40 Milyon lira isteyip 20’ye düşmek ahlaka sığmaz”
GTO Genel Sekreteri Mesut Ölçal: “Aslında bu karmaşa bütün Türkiye genelinde var. Örneğin esnaf bir takım elbiseye önce 410 milyon der, sonra 20 milyon liraya kadar düşerse o zaman bu durum tüketici de hayal güvensizlik yaratır. Bizim Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yasaları’na göre görevlerimizden biri de işadamları arasındaki mesleki ve ahlaki birliğe korumaktır. Tüccarın işi hiçbir zaman insanlara malı fahiş fiyatta satmak olmamalı. Belli bir kar oranı belirleyip satmalıdır. Aksi bir tutum ve davranış insanlığa yakışmaz. Zaten böyle aksi iş yapan esnafın da sonu hüsran olur, fazla yaşamaz.”

“Pazarlık kalkmalı”
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Handan Koral: “Bu konu benim özellikle üzerinde durduğum bir olay. Öncelikle tek fiyat uygulamasına geçilmeli ve pazarlık kaldırılmalı . Ben kesinlikle alış-veriş yaparken pazarlık etmiyorum. Daha önce Ticaret Odası etiket dağıttığı her ürünün bir etiketinin olması çok olumlu bir uygulama. Ancak yetersiz kaldı”

“Politikadaki ahlaksızlık esnafa yansıdı”
Terziler Odası Başkanı Abdullah Kacaoğlan: “Politikada olduğu gibi ticarette de ahlak düzeni bozuldu. Yeni politikadaki ahlaksızlık, esnafa da yansıdı. Kalitesiz iş yapanların bir çoğu sattığı ürün sanki kaliteliymiş gibi  bir fi,yat belirler, sonra bunu pazarlık yaparak aşağı çeker. Bazen ürünlerin fiyatlarında anormal düşüşler yapar. Bu da açıkça ahlaksızlıktır. Bunlar aslında esnafa ahlakını büyük ölçüde yaralıyor. Bu durumdan bizde bir esnaf olarak rahatsızlık duyuyoruz. Böyle şeylerin olmamamsını arzu ediyoruz.”

Odalar gerekli denetimi yapıp müeyyide uygulamıyor
Bazı esnaf kesiminin, çok fahiş fiyatlarla mal ve hizmet sunarak, vatandaşı yolunacak kaz gözüyle görmesine esnaf dernekleri duyarsız kaldığından şikayet eden vatandaşlar, oda ve dernek yönetimlerinin kendi üyelerini denetleyerek, vatandaşın aldatılmasına engel olması gerektiğini, aksi taktirde bir ahlaksız insanın tüm esnafın asını lekelediğimi ifade ediyorlar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *