ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ezo Gelin öz vatanında

Ezo Gelin öz vatanında
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Oğuzeli ilçesine bağlı Barak Ovası'nda bulunan Dokuzyol Köyü’nde 1909 yılında doğan ve dillere destan güzelliği ile ünlenen Ezo Gelin'in hayat hikayesi halen yörede dilden dile anlatılıyor. Ezogelin’in hayatta kalan tek kızı Celile, annesinin
Oğuzeli ilçesine bağlı Barak Ovası'nda bulunan Dokuzyol Köyü’nde 1909 yılında doğan ve dillere destan güzelliği ile ünlenen Ezo Gelin'in hayat hikayesi halen yörede dilden dile anlatılıyor. Ezogelin’in hayatta kalan tek kızı Celile, annesinin naaşı için köyde düzenlenen tören sırasında mezarı başında dua okudu, ağladı.
Ezo Gelin'in kardeşi Kenan Bozgeyik, yeğeni Celile, dün Ezo Gelin için düzenlenen törende bir araya geldi. Ezo Gelin'i, Gaziantep Üniversitesi Konservatuvar öğrencilerinden Gülşen Sönmez, temsili olarak canlandırdı. Güzelliği ve çileli yaşamı ile filmlere konu olan Ezo Gelin'in Suriye topraklarında bulunan maaşı dün Türkiye'ye getirildi.
Barak güzeli Ezo Gelin 63 yıl önce ikinci evliliğini yaptıktan sonra ayrıldığı köyüne dönerken, doğduğu evin bahçesine gömüldü. Adı Barak Ovası ile özdeşleşen Ezo Gelin'in naaşı için düzenlenen törene Gaziantep Valisi Muammer Güler ile MHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Ay, Hanifi Tiryaki ve Ali Özdemir ile 5. Zırhlı Tugay Komutanı ve Tuğgeneral Metin Özdeğirmenci, Emniyet Müdürü Ali Kalkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, Oğuzeli Kaymakamı ile daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri Ezo Gelin’in kardeşi Kenan Bozgeyik ile halen Suriye'de yaşayan ve kızı Celile ile torunları ve yakınları katıldı.
Tören sırasında yörenin ünlü firik pilavı yapılarak davetlilere ikram edildi. Gaziantep Valisi Muammer Güler, Ezo Gelin’in vatan hasretinin 30 yıl süren mücadele sonunda bittiğini ifade ederek, yörede güzelliği ve çileli yaşamı ile ilgi çeken, sevgi kazanan Ezo Gelin sonunda doğduğu köye ve doğduğu eve getirildi. Gaziantep Valisi Muammer Güler “Ezo Gelin ile asıl bundan sonra Barak kültürü yaşatılacaktır. Ezo Gelin 40 yıl önce vatan özlemi çekerek öldü. Ama artık bu özlem bitti” dedi.
Oğuzeli İlçe Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, Belediye Başkanı Mehmet Ergüleç, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Hüseyin Filiz, Şehitkâmil Belediye Başkanı Mehmet Bozgeyik de Ezo Gelin ile ilgili konuşmaları yaptıktan sonra Ezo Gelin'in doğduğu evin bahçesine yapılacak Kültür Merkezinin temeli atıldı. Ezo Gelin'in doğup büyüdüğü ev yakılarak yerine aslına uygun olarak betonarme ev yapılacağını, müze haline getirileceğini kaydeden Vali Güler, “Burası Ezo Gelin ve Barak Kültür Merkezi olarak hizmet verecek. Ezo Gelin mezarı sevenlerine açık olacak” diye konuştu.
Ezo Gelin’in hayatta kalan tek kızı Celile ise yaptığı konuşmada, “Ezo Gelin, hem Türkiye'de hem de Suriye'de sevilen biri. Naaşının buraya gelmesiyle Suriye'dekiler de üzüldü. Bizler de çok üzüldük. Çünkü biz halen Suriye'de yaşıyoruz. Zaman zaman gelip burada mezarını ziyaret edeceğiz. Bizim Türkiye'ye gelme gibi bir düşüncemiz yok. Biz orada bir hayat kurduk, devam ediyoruz” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *