ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

GAP’a İsrail teknolojisi

GAP’a İsrail teknolojisi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
İsrail Büyükelçisi Mr. Zvi Elpeleg, ülkesinin tarım alanındaki teknolojisinin,
İsrail Büyükelçisi Mr. Zvi Elpeleg, ülkesinin tarım alanındaki teknolojisinin, GAP’ın doğal kaynakları ile birleşmesi durumunda Türkiye’deki gıda üretiminin tüm Avrupa ülkelerini besleyecek düzeye çıkacağını söyledi.
İsrail Büyükelçisi Mr. Zvi Elpeleg, Gaziantep Ticaret Odası’nı ziyareti sırasında ülkenin en önemli sorununun su ve doğal kaynakların kıtlığı olduğunu söyledi.
Büyükelçi Elpeleg, GAP’ın ise su ve doğal kaynaklar yönünden çok zengin olduğunu belirterek, “İsrail’in teknolojisinin GAP’ta kullanılmamasında her iki ülkenin büyük çıkarları olacak, Türkiye sadece kendi kendine yetmekle kalmayı, Tüm Avrupa’yı doyuracak derecede gıda üretecek” dedi.
“İsrail’le 3 anlaşma”
Mr. Elpeleg, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Mart ayında İsrail’e yapacağı ziyaret sırasında, çifte vergilendirilmenin ortadan kaldırılması, yatırımların özendirilmesi ve korunması konuları ile serbest ticaret anlaşması imzalanacağını bildirdi ve Demirel’i ülkesinde görmekten büyük memnuniyet duyacağını söyledi.
“Bizim için her damla suyun önemi var”
Türkiye’de bazı kişilerin suya siyasi açıdan baktığını, politik bir güç olarak öne sürdürdüğünü ifade eden Büyükelçi Elpeleg şunları söyledi:
“Bir gezi sırasında Manavgat Çayı’nı gördüm. Suların değerlendirilmeden denize döküldüğünü gördüm. Buna üzüldüm. Çünkü bu su hem Türkiye için, hem de komşuları için çok yararlı işlerde kullanılabilir. Türkiye’de suya politik bir güç olarak bakan var. Ekonomiyi politikaya dönüştürmek isteyenler var. Biz olaylara ekonomik açıdan bakıyoruz. Türkiye ile tarımsal teknoloji konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Ülkemizde su kaynaklarının yeterli olması bizi yeni teknolojiler üretmeye zorladı. Bu teknolojileri Türkiye’de de kullanmak istiyoruz. Mesela damlama yöntemi ile sulamayı biz geliştirdik. Çünkü bizim için her damla suyun büyük önemi var.”
“İşbirliği büyük yararlar sağlayacak”
Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Geylani ise İsrail’le tarım alanında işbirliği yapmaktan son derece memnun olacaklarını belirtirken, “GAP’ta üreteceğimiz tarım ürünlerinin toplanması, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması konularında İsrail’in teknolojisini kullanarak dünya pazarlarına açılmak bize heyecan verecektir. İsrail su ve doğal kaynaklar fakiri. Bizim bölgemiz ise bu konuda çok zengin. İşbirliği her iki ülke açısından büyük yararlar sağlayacaktır” diye konuştu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *