ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

GAP’ta törenler önde

GAP’ta törenler önde
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
Bugün Dünya Kadınlar Günü, ancak özellikle kırsal kesimdeki kadın böyle bir günden habersiz.
Bugün Dünya Kadınlar Günü, ancak özellikle kırsal kesimdeki kadın böyle bir günden habersiz. Özellikle bölgemizde kadın halen Medeni Kanunu’nun kendisine tanıdığı hakların yerine, kocasının verdiği haklarla yetiniyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin illerinde yaptığı araştırmaya göre, kırsal alanda kadınların yüzde 76.4’ü okuma yazma bilmiyor. Yüzde 47’si fikri sorulmadan evlendiriliyor, başlık parası ise bölgede hala geçerliliğini sürdürüyor. Başlık parası alınan kadınların oranı kırsal kesimde yüzde 47, kentte yüzde 30 Kırsal alanda kadınların yüzde 16.8’i İlkokulu mezunu iken, çok az sayıda kadın ilkokul üstü eğitim görmüş. Kentte ise kadınların yüzde 44.9’u okuma yazma bilmiyor, yüzde 16.8’i ilkokul mezunu. Öte yandan kentli kadınların yüzde 11.2’si ortaokul/lise, yüzde 1.6’sı fakülte mezunu.
Kadınların, toplumdaki statülerinin geri olmasının nedeni ise, eğitimsizliğe ve dolayısıyla kadınların haklarını bilmemelerine bağlanıyor.

“GAP bölgesinde töreler etkisini sürdürüyor”
Handan Koral (Avukat;): “Kadınların önemli bir kısmı okuma yazma bilmiyor, kızlar okula gönderilmiyor.. okuma yazma bilmeyen bir kadın haklarını bilmesi beklenmez. Bölgemizde töreler hala çok etkili. Kadın haklarını öğrenmesini, bilinçlenmesini önlüyor” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *