Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından koordine edilen “Ürün Borsalarını Geliştirme Projesi” kapsamında pilot seçilen Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, Bakanlık tarafından dünyada uygulanan modelleri görmek ve eğitim almak amacıyla gittiği ABD’den döndü.
Dünya Bankası’nın belirli bir bütçe ile destek verdiği projenin uygulamaya geçebilmesi için gerekli alt yapı ve donanım çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade eden Ticaret Borsa Başkanı Çelik, dünya borsalarındaki mevcut uygulamaların Türkiye’deki borsalara uyarlanabilmesi açısından pilot borsalarda modernizasyon ve yeniden yapılanma çalışmalarının yapıldığını belirtti ve “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından dünyada uygulanan modeller üzerinde eğitim almak üzere teknik geziler düzenleniyor.
Bakanlık ve borsa temsilcileriyle üst düzey bürokratların katılımıyla daha önce Bulgaristan’a düzenlenen teknik gezinin ikinci ayağı Amerika’ydı. 14-26 Ocak tarihleri arasındaki gerçekleşen Amerika gezisinde borsayı, Genel Sekreterimiz Nermin Göçer ile temsil ettik. Geziye Türkiye genelinde 9’u Bakanlık görevlisi olmak üzere toplam 22 kişi katıldı. Bakanlık görevlilerinin dışındakiler ürün borsası temsilcileriydi” diye konuştu.
Gezinin ABD’nin ürün borsacılık sektörüyle ilgili umumi mağazacılık, depo makbuzu ile elektronik ticarette elektronik makbuz senetleriyle ilgili bir çalışmayı kapsadığını vurgulayan Çelik, seminer niteliğinde geçen gezi sırasında ABD’nin pamuk ve buğday ürün borsası alanlarında gelişmiş şehirlerinden Menphis, Kansas ve Minneapolis’te incelemelerde bulunduklarını bildirdi.
Ürün Borsacılığının hak ettiği yere gelebilmesi için hükümetin şu anda umumi mağaza (ürün borsası) ve ticaretle ilgili yasa hazırlığında olduğunu söyleyen Ömer Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yasanın çıkması halinde Türkiye’de devletin yaptığı işlerin bir kısmı özel teşebbüse devredilecek. Üretici ve tüketiciler Borsa aracılığıyla daha iyi imkanlarda mal alıp satabilecek. Üretici finansman desteği, sanayici istediği zaman istediği kadar hammadde alma imkanı bulacak.
Çelik, “Tüccar daha iyi şartlarda mal alıp satabilecek. Türk tarımında daha iyi üretim yapan üreticiler ürünlerini gerçek değerinden satma -imkanına kavuşacak. Özellikle pilot olarak belirlenen Borsalarda e-ticarete geçilmesi için çalışma başlatıldı. Bunlar arasında Gaziantep Borsası da bulunuyor. Bu çalışma 8 pilot borsada sürdürülüyor, e ticaretin gerçekleşmesinden sonra insanlara bürolarında oturdukları yerde internet aracılığıyla alış veriş yapabilecek.
Çelik, Dünya Bankası’ndan aldıkları 300 bin dolarlık destekle, Borsaya laboratuvar ve diğer alt yapı ihtiyacı ve malzeme alımı için 5 Şubat’ta ihale yapılacaklarını, öte yandan Türkiye genelinde 108 borsa bulunduğunu, bunlar arasında en yüksek işlem hacmi bakımından ilk 25 borsa arasında Gaziantep’in de yer aldığını kaydetti.