Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Ali Özçelik, ilgili kanunların yetkiyi büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerine verdiğini ve bu yasalara uygun olarak belediyelerin yönetmelikleri olduğunu belirterek, bu nedenle her tür icraat ve faaliyetin yasalara uygun olarak yapılması gerektiğini açıkladı. Yasa ve yönetmeliklerle zabıtanın görev ve sorumluluklarının belirlendiğini ifade eden Özçelik, “Yaşanan ekonomik krizle birlikte, dar gelirli vatandaşlar geçimini sağlamak için seyyar satıcılığa yöneldi. Sigara, meyve-sebze satarak kolay bir yönteme başvuruyorlar. Vatandaşın yaptığı iş, yasalara göre suç teşkil ediyor. Yasalar yetmiyor, yasal yoldan çalışan, devletine vergisini ödeyen, fatura, fiş kesen esnaf kitlesi de var. Seyyar satıcı bu masraflara girmiyor. Yapılan iş aslında vergi kaçakçılığı. Fatura kesmiyor, sattığı ürün karıyla kendisine kalıyor. Vatandaş sağlığını düşünse bu arz-talep de olmaz. Seyyar satıcı 10 milyonluk ürünü daha ucuza sattığı için halk da ondan alış veriş yapıyor. Atan için de, satan kişi için de kârlı oluyor” diye konuştu.
Trafik Kanununa göre, seyyar satıcıların yayalar için ayrılan bölümleri işgal ederek suç işlediğini belirten Özçelik sözlerine şöyle devam etti: “Seyyar satıcılar, yasal olarak çalışan esnafa büyük darbe vuruyor. Şu anda Gaziantep’te 5-6 bin tane seyyar satıcı var. Bayramlarda ve özel günlerde bu rakam 10 bini buluyor. Avrupa Birliği’ne girmek isteyen bir ülkeyiz, ama bu görüntüyle bizi AB’ye nasıl alırlar? Seyyar satıcılığın ortadan kaldırılması konusunda yasal çerçeve içerisinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Özellikle hükümetin ve yetkililerin sorunlara çözüm bulacak iş sahaları, işyerleri açması lazım.”
Belediye Zabıtasına yeni kıyafet aldıklarını belirten Özçelik, şu anda 80 olan personel sayısını artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.