ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“GB seçim malzemesi değildir”

“GB seçim malzemesi değildir”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
Dışişleri eski Bakanı Çetin, Gümrük Birliği’ne seçim açısından bakmadığını,
Dışişleri eski Bakanı Çetin, Gümrük Birliği’ne seçim açısından bakmadığını, Gümrük Birliği’nin seçimin çok daha ötesinde bir olay olduğunu söyledi. Çetin, “Türkiye çağın gerisinde kalamaz” diye konuştu.
Seçim çalışmaları nedeniyle dün Gaziantep’e gelen Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin, 13 Aralık’ta oylamaya sunulacak. GB’nin çağdaşlaşma ve uygar dünyanın değer yargılarını paylaşma süreci olduğunu belirtti. Çetin, “O nedenle de ben bunun bir seçim malzemesi olarak kullanılmasını da uygun görmüyorum. Yani Türkiye, giderek büyüyen ve siyasal oluşuma da dönüşen Avrupa Birliği’nin dışında mı kalacak, yoksa bunun bir parçası mı olacak? Asıl olay budur. Onun için GB Avrupa’ya tam üyelik için açılan bir kapıdır. Hedefimiz tam üyeliktir” şeklinde konuştu.
13 Aralık’ta yapılacak oylama da olumlu sonuç çıkacağına inandığını kaydeden Çetin konuşmasına şöyle devam etti:
“GB’yi ya da AB, kim hangi hükümet yaparsa yapsın önemli değil çünkü bu bir Türkiye meselesidir. Aynı zamanda GB ile Türkiye bir seçimi de yapacaktır. Ama ben Türkiye’nin yüzünü geriye döndüreceğini sanmıyorum. Türkiye GB ile çağdaşlaşma ve dünya ile bütünleşme yönünde önemli bir adımını atmıştır. Bu konuda farklı düşünenlerde olacaktır. Ama ben Türkiye’nin arkası geleceği yüzü geriye dönük bir ülke olamaz. Türkiye’nin yüzü ileriye çevrilmiş bir ülkedir. Bunun kolay kolay geri çevrileceğini sanmıyorum. Türkiye büyük bir ülke kapalı kapılar arasında yaşayamaz, Türkiye dünya ile bütünleşme ve çağı yakalamak zorundadır. Onun için kendini yenilmede, yenileşme iddiasında bulunamaz. Herkesin kendini yenilenmesi gerek, değişmesi gerekir o zaman yenileşmeyi yakalar. Aksi halde çok gerilerde kalır.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *