ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hamallığı bize kazancı ele!

Hamallığı bize kazancı ele!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Canlı hayvan ticaretinin merkezi konumunda olan Gaziantep’te her gün 3 bin 500 kadar deri işlenmek üzere
Canlı hayvan ticaretinin merkezi konumunda olan Gaziantep’te her gün 3 bin 500 kadar deri işlenmek üzere Uşak, Denizli, Manisa ve İzmir gibi illere gönderiliyor. Bu iller Gaziantep’ten gelen derileri işleyerek zengin olurken, Gaziantepli dericiler yeni yeni imalata yönelmeye başladılar. İmalatın gelişmesiyle konfeksiyon türü üretimin artacağı ve ihracat yolunun açılacağı ifade ediliyor.

İyi para kazandırıyor
Krize girmeyen tek sektör olarak nitelendirilen dericilik oldukça karlı bir iş. Deri fiyatları dövize endeksli. Bu nedenle de dericilik sektörü her zaman canlı ve paralı. Deri sektörüne girip de geri çıkan yok. Çünkü çalışan herkes iyi para kazanıyor. Dericiler ve Tabaklar Odası Başkanı Mustafa Ertay, mesleği ile ilgili olarak, “İyi bir meslek, kazandırıcı bir meslek, teşebbüse geçirici, sürekli genişlemeye, ilerlemeye, büyümeye müsait bir meslek. İşyerlerinin kapasitesi geçen yıla göre yüzde 100 arttı. Kapanan işyeri yok” diye konuşuyor.

Dericiler konfeksiyona hazırlanıyor
Gaziantep’te 25-30 gibi çok az sayıda deri imalatçısı bulunuyor. Ancak ham deri ticareti yapan yüzlerce esnaf var. Belediye geçtiğimiz yıllarda imalatçıları Humanız Mevkii’ndeki yeni tabakhaneye taşıdı. Ham deri ticareti yapanlar ise halen eski tabakhane civarında bulunuyor. Oda Başkanı Ertay, ham deri ticareti yapan meslektaşlarının da yeni tabakhaneye gelmesi gerektiğini belirtirken, “Her gün 3 bin 500 kadar deri başka illere gidiyor. Deri gönderdiğimiz illerin hepsini zengin ettik. Artık Gaziantep dericilik merkezi konumuna gelmeli. Hammadde bizde, ancak başkaları bundan yararlanıyor. Ben deri ticareti yapan arkadaşları yeni tabakhaneye çağırıyorum. Çünkü buraya gelirlerse imalatçıların sayısı da artacak. Böylece konfeksiyon türü üretime geçeceğiz ve ihracat yapma imkânına kavuşacağız” şeklinde konuştu.
Yeni tabakhaneye taşınmaktan memnun olduklarını ifade eden Ertay, ham deri ticareti yapan esnafın da bir araya toplanmasının zorunluluk olduğunu belirterek, “Bunun için bir kooperatif oluşturuldu ve arsa alındı. Çalışmalar devam ediyor. Diğer arkadaşların da buraya gelmesiyle Gaziantep dericilik merkezi olur. Yeni yeni insanlar bu sektöre girer” dedi.

Humanız’daki yeni tabakhanede bu yıl 5 esnafın daha ticareti bırakarak imalata yönelik çalışmaya başladığını belirten Dericiler ve Tabaklar Odası Başkanı Mustafa Ertay, sektörün büyüyüp gelişmesi için dericilerin bir araya toplanması gerektiğini, bunun için de başta belediye olmak üzere tüm yetkililerin üzerlerine düşeni yapmalarının zorunluluk olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *