İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, Resmi Gazete’de yayınlanan ancak uygulamaya konulmayan İhale Yasası’nın özüne dokunulmadan eksiklikleri giderilip en kısa zamanda yürürlüğe konulmasıyla rantın önlenebileceğini belirtti. Yasaların kişiselleştirilmesinin ülkeye zarar vereceğine dikkat çekken Uygur, iktidara gelen her siyasi görüşün kendi müteahhidini yaratmasının sakıncalı olacağını bildirdi.
İhale Yasası’nda önemli boşluk olduğunu, bu eksiği gidermek için her şeyi ile hazır olan ancak uzun süredir tartışılan ihale Yasası’nın uygulanmasına bir türlü geçilemediğine dikkat çeken Serdar Uygur, gecikmenin ülkenin kalkınmasını önlemekten ve zamanını çalmaktan başka bir anlam ifade etmediğini vurguladı. Uygur, “Hazır bekleyen, 4734 Sayılı İhale Yasası 22 Ocak 2002’de Resmi Gazete’de yayınlanarak 1 Ocak 2003’te yürürlüğe girdi. Aslında bu yasanın çıkarılması çok uzun zaman aldı. Yeni İhale Yasası, halen kullanılan yasanın daha geliştirilmişi ve suiistimalleri azaltan bir yapıda, ihalelerin siyasi rant gözetilerek yapılamayacağı özellikleri içeriyor. Bunun en bariz örneği, kaynağı olmayan işlerin ihaleye çıkarılamaması. Ülkemizde geçmişte inşaatına başlanılan ve uzun süredir tamamlanamayan birçok yatırım mevcut” dedi.
Yeni İhale Yasasıyla devlet ihalelerinin siyasi kaygılarla yapılmasının önüne geçilmiş olacağını vurgulayan Uygur sözlerine şöyle devam etti: “İhale Yasası’nın tümü, temelinde olumlu kurallar içeriyor. Ama giderilebilir aksaklıkları da bünyesinde bulunduruyor. Yasayla müteahhitlik karnesi sistemi kaldırılıp iş bitirmeler ön plana çıkarılıyor. Örneğin bugün gazete ilanlarıyla kiralanır hale gelen müteahhitlik karnesi sisteminin kaldırılması olumlu bir gelişme. Meslekte yeni olan firma ve mühendislerin devletten ihale alması olanaksızlaşıyor. Müteahhitlik sistemi yeni yasayla yeniden tanımlanıyor. Ancak eskisine benzer hatalı uygulamalar bu yasada da bulunuyor. Oysa kanundaki müteahhitlik sisteminin yeniden düzenlenmesi ve kurallarının konması gerek. Depreme dayanıklı yapıların, kamu kaynaklarını kullanarak yapılabilmesi, ülkemiz şartlarına uygun kamu İhale Kanunu ve yönetmeliğiyle mümkün olacaktır. Bu kanun çerçevesinde önemli unsurlar içeren müteahhitlik sistemi irdelenerek yasallaşması sağlanmalıdır.”
Komisyonlarda görüşülmekte olan Kamu İhale Yönetmeliği’nin sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak yasallaştırılıp uygulamaya konulmasının şart olduğunu belirten Serdar Uygur, yapılacak ihalelerde yine bildik manzaralarla, suiistimallerle, kişi ve firma kayırmalarıyla, kalitesiz binalarla karşılaşmak istemediklerini, bunun önüne geçen düzenlemelerin mutlaka yapılması gerektiğini açıkladı. Uygur, Resmi Gazete’de yayımlanan yasanın özünden uzaklaşılmadan, aksak noktalar giderilerek yeni ihale yönetmeliği çıkarılmasının uygun olacağını sözlerine ekledi.