ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kahveciler endişeli

Kahveciler endişeli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
Gaziantep’te faaliyet gösteren kahvehane ve çay ocaklarında bir günde 5500 kilo çay ve şeker üretildiği belirtildi
Gaziantep’te faaliyet gösteren kahvehane ve çay ocaklarında bir günde 5500 kilo çay ve şeker üretildiği belirtildi
Kahveciler Odası Başkanı Faik Karaoğlu, kayıtlı üye sayılarının 2800 olduğunu ancak aktif olarak çalışanların 100 civarında olduğunu belirterek, herkesin her yere gelişi güzel açtığı kahvehane ya da çay ocaklarının sektördeki kaliteyi düşürdüğünü vurguladı.
Sektörün çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Kahveciler Odası Başkanı Faik Karaoğlu, sektörün meslekten anlamayan vasıfsız insanların iş sahası olduğunu belirterek, “Aslında kahvecilik işsiz insanların ne yeri ne de mesleği olmamalı. Mesleğimize kalite getirmek istiyoruz. Bunu sağlanması içinde devlet desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Meslekte veresiye satışlarında başını alıp gittiği üstelik bunların tekrar geri dönmediğini kaydeden Karaoğlu sektörün içinde bulunduğu sorunları şöyle dile getirdi:
“Gaziantep’in nüfusu 500 bin iken de aynı sayıda fabrika vardı, şimdi de. Dolayısıyla işsiz insan sayısında da büyük bir artış var. Ama bugün kentin nüfusu bir milyonu aşıyor. Dolayısıyla iş sahası olmadığı içinde vefasız olan insanların büyük çoğunluğu kahvecilik mesleğine yöneliyor. Belki de bir çokları çayı ya da kahvenin nasıl piştiğini bilmiyordur. Elinden hiçbir iş gelmeyen ya da iş bulamayan insanlar iki bardak, bir dergah alıp çaycılık yapıyor. Üstelik birçokları vergi kaçırmak içinde tanıdığı bir emekli varsa maliye kaydını o kişinin üzerine yaptırıyor. Kimileri de gidip çocuğunun üzerine yaptırıyor. Ama maliye bunu araştırmayıp hemen kaydını yapıyor. Eğer maliye odayla temasa geçse Oda kaydını istese böyle düzensizlik ve haksızlıklar olmaz. Ama maliye soruna duyarsız kalıyor. Esnaf bir günde bir kilo çay üretemiyor, satış yok. Yan yana, karşı karşıya, kahvehane ya da çay ocakları açılıyor. Bu kadar düzensizlik ve karmaşa hiçbir sektörde yok. Belediye, vilayet maliye ve emniyetin bizimle işbirliği yapmasını istiyoruz. O zaman ancak bu çapkınlığın önüne geçilir, maliye de vergisini sağlıklı tahsil ede. Aksi halde bunun önüne geçmek imkansız”.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *