ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kaynak İsrafı

Kaynak İsrafı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.26
Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Gaziantep Üniversitesi öğrencilerine,
Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Gaziantep Üniversitesi öğrencilerine, “Yerel yönetimler nasıl daha etkin hizmet verebilir” konulu bir konferans verdi. Doğan, merkezi yönetimin kaynak israfından başka bir şeye başka bir şeye yaramadığını ifade etti.
Mevcut idari sistemle Türkiye’nin yönetilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Doğan, yerel parlamentoların oluşturulmasını, hazineye ve vakıf arazilerinin belediyelere devredilmesini ve belediyelere vergi koyma yetkisini verilmesini istedi. Yerel parlamentoların kurulması gerektiğini savunan Doğan, meslek örgütü ve sivil toplum örgütü ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile muhtarların bu parlamentonun doğal üyesi olması gerektiğini kaydetti.

“En ücra ilçelerde 3-5 tane üniversite var”
Cumhuriyetin ilk yıllarında her alanda yetişme eleman sıkıntısı çekildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, artık en ücra ilçede bile 3-5 tane üniversite mezununun işsiz gezdiğini bildirdi. Doğan, “Bütün yetkililerin Ankara’nın elinde olduğu sistemle hizmet götürmek, hem pahalı, hem de uzun zaman alıyor” dedi. Türkiye’nin Ankara’dan yönetilecek kadar küçük değildir” diyen Doğan, Gaziantep Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün harcamalarını örnek vererek, mevcut sistemin hantallığını şöyle anlattı:

“Yatırım kadar da cari harcama var”
“Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü Gaziantep’te 1994 yılında toplam 70 milyar liralık yatırım yaptı.”
Müdürlüğün cari harcamaları ise tam 68.5 milyar lira. Yani 70 milyarlık yatırımı, 68.5 milyar lira ile kontrol ediyorlar. Bütçenin yüzde 50’si cari harcamaları ayrılıyor. Bu rakamın dünyadaki standardı ise sadece yüzde 3’tür.
Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu, kent içi ulaşım, çöp, pis su arıtma tesisi ve konut projeleri ile ilgili bilgiler de veren Doğan’ı çok sayıda öğretim görevlisi ve üniversite öğrencisi dinledi. Cemal Cahit Güzelbey Salonu’ndaki konferansın sonunda, dinleyiciler Büyükşehir Belediye Başkanı Doğan’a yerel yönetimlerle ilgili sorular yönelttiler.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *