ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kooperatifler arsa bulamıyor

Kooperatifler arsa bulamıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
Güneykent Yapı Kooperatifleri Birliği tarafından düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Konut
Güneykent Yapı Kooperatifleri Birliği tarafından düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Konut Yapı kooperatifi Birlikleri Bölge Toplantısı dün şehrimizde yapıldı. Kooperatiflerin en büyük sorunu arsa, Gaziantep’te 603 kooperatif bulunduğu, bunlardan sadece 310’unun arsasının olduğu açıklandı.
Güneykent Yapı Kooperatifleri Birliği tarafından düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Konut Yapı Kooperatifi Birlikleri Bölge Toplantısı dün şehrimizde yapıldı. Kooperatiflerin en büyük sorunu ise arsa. Gaziantep’te 603 kooperatif bulunduğu, bunlardan sadece 310’unun arsasının olduğunu açıkladı.
Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Muş, Van ve İskenderun’dan kooperatif yöneticilerinin katıldığı toplantıda, kooperatiflerin başta kredi olmak üzere çeşitli sorunları görüşüldü. Şahinbey Belediye Başkanı ve Yeni Kent Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Yaşar Ağyüz, kooperatifler için en önemli sorunun arsa olduğunu belirterek, “Daha önceki yıllarda hazine arazileri peşkeş çekilmiş. Birileri gelmiş, burada benim deden deve otlatıyordu demiş ve bir yere sahiplenmiş. Eğer hazine arazileri peşkeş çekilmeseydi bugün arsa sorunu yaşamazdık. Kalan hazine arazilerin belediyelere devredilmesi ve bunların da kooperatiflere satılması gerek” dedi.
Güneykent Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Cemil Özharat, bir kooperatifin kredi alabilmesi için inşaatının yüzde 40 seviyesine gelmesi gerektiğini belirterek, “Arsa çok pahalı. Konut maliyetleri çok yüksek. Bu nedenle dar gelirli vatandaşların üye olduğu bir kooperatifin yüzde 40 seviyesine gelmesi çok zor. Bu nedenle mevcut şartlarda dar gelirli vatandaşların konut sahibi olması imkânsız. Diğer taraftan bizler vatandaşı konut sahibi yapmak için yola çıkarken, hiçbir eğitimden geçirilmedik. Bunun sıklıkla büyük sıkıntılarını yaşıyoruz. Kooperatifler vergiden harçtan muaf diyorlar, ama alıyorlar. Bunu da anlayamadık” diye konuştu.
Fırat Havzası Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Korkmaz Bozkurt ise Toplu Konut İdaresi yönetimini eleştirdi. Bozkurt, TKİ’nin Doğu ve Güneydoğu’yu bir kenara iterek, batıda lüks konutlar yapmakla uğraştığını belirterek, “Kanun yapılırken birliklerin de görüşü alınmalı. TKİ 1987 yılına kadar gerçekten büyük hizmetler verdi. Ancak bu yıldan sonra çıkan yasalarla konut yapımı çok geriledi. TKİ Başkanı Yiğit Gülöksüz’ün bir yiğitlik yaparak görevinden istifa etmesini istiyoruz” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *