İnşaat sektörü son 3 yıldan bu yana en durgun sezonunu yaşıyor, sektörde çalışanların çoğunun yeterli bilgiye sahip olmadıkları ifade edildi.
Demircilerin çoğunun bilgisiz olması, inşaatlarda denetimlerin yetersizliği ve projeyi çizen mühendislerin ilgisizliğinin sektörde sıkıntıyı daha da arttırdığına dikkat çekilirken, müteahhitlerin genellikle ucuz ve kalitesiz iş yapan ustaları tercih ettiği, bu nedenle de binalarda gelişi güzel demir kullanılarak tehlike oluşmasına göz yumulduğu belirtildi.
Sektörde kapasite yüzde 50 düştü
Gaziantep'te 200 üyesi bulunan İnşaat Demircileri Odası Başkanı Talip Oğuz, yaklaşık 3 yıldan bu yana sektörde büyük bir durgunluk olduğunu, iş kapasitesinin %50 azaldığını açıkladı. Sektörde krize rağmen demire son 3 yıldan bu yana ortalama her yıl %100 zam geldiğini, bunun da işleri olumsuz etkilediğini söyledi. Oğuz, “Irak savaşı hazırlığı nedeniyle işler tamamen durdu. İnşaat yaptıran yok. Sektörden geçimini kazanan ustalar boş oturuyor” dedi.
Demire 3 yıldan bu yana her yıl %100 zam yapıldı
İnşaat Demircileri Odası Başkanı Talip Oğuz, İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin başlattığı ve devam eden demir almama boykotuna destek verdiklerini belirterek şöyle konuştu: Piyasada büyük bir durgunluk olmasına rağmen demire son 1 yılda %120 civarında zam yapıldı. Ayrıca 2002 ve 2001 yıllarında da aynı şekilde %100 civarında zam yapıldı. Örneğin 2002 yılı Ocak ayında demirin tonu 340 bin lirayken, bugün 635 bin, hatta 680 bin liraya kadar yükseldi. Boykot nedeni ile geçtiğimiz günlerde yeniden 635 bin liraya düştü.