ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

MHP'li koalisyona ılımlı yaklaşım

MHP'li koalisyona ılımlı yaklaşım
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.02
İşadamı ve Sanayiciler DSP ile MHP'nin kuracağı koalisyon hükümetine ılımlı yaklaşıyorlar. Seçimde en fazla oyu olan iki partinin hükümet kurması yönünde beklentiler artarken, İşadamı ve Sanayiciler iki partinin uyum içerisinde çalışacağına inanıyor.
İşadamı ve Sanayiciler DSP ile MHP'nin kuracağı koalisyon hükümetine ılımlı yaklaşıyorlar. Seçimde en fazla oyu olan iki partinin hükümet kurması yönünde beklentiler artarken, İşadamı ve Sanayiciler iki partinin uyum içerisinde çalışacağına inanıyor.
Özellikle DYP ve ANAP'ın yıllardır seçmene vadettikleri hizmetleri gerçekleştirememeleri ve tutarsız davranışları nedeniyle oy kaybettikleri görüşü ağır basıyor. Diğer taraftan İşadamı ve Sanayicilerin büyük çoğunluğu MHP'nin değiştiğine inanıyor.
Aktan: “Seçmen siyasetçiye ders verdi”
GOSİAD Başkanı Faruk Aktan, seçim sonuçlarını halkın siyasetçiye verdiği ders olarak değerlendirdi. Aktan, MHP'nin dışında diğer partilerin aldığı oyun önceden tahmin edildiğini açıklarken oy kaybına uğrayan partilerin vatandaşın beklentilerine cevap veremediklerini kaydetti. Aktan, MHP ile ilgili olarak da, “MHP eski MHP değil, en azından böyle görünüyor. Ben de değiştiğine inanıyorum. Çünkü vatandaş da değiştiğine İnanmazsa oy vermezdi.
Çoban: “Seçim sonuçları çok güzel”
Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban da seçim sonrası ortaya çıkan tabloyu beğenen sanayicilerden biri oldu. Biraz sürpriz oldu ama çok güzel oldu diyen Çoban, artık vatandaşın körü körüne bir partiye oy vermediğini, seçici davrandığını ifade etti. Çoban, “Parti isimleri önemini kaybetti. Bakın bir parti genel seçimde barajı aşamıyor. Ama aynı partinin adayları Belediye Başkanı seçiliyor” dedi.
Çoban MHP ile ilgili sorulara ise şu şekilde yanıt verdi: “Ben MHP'nin iktidar olmasından kaygı duymuyorum. Çünkü onlar da bu ülkenin iyiliğini isteyen insanlardır. Belki kadroları yetersiz olabilir. Ama bunu da zaman gösterecektir.
“DSP ile MHP hükümet kurmalı”
Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, seçimlerden çıkan tabloyu önceden tahmin ettiğini vurgulayarak, “Ben böyle bir sürprizin çıkmasını bekliyordum. Güzel bir tablo ortaya çıktı. Bazıları vatandaş yine aynı kişilere oy verir diyordu. Yanıldıklarını gördüler. Çünkü seçmen sandık başına gidince, biraz daha fazla düşünerek oy kullandı” dedi. DSP ile MHP'nin koalisyon hükümeti kurmasını isteyen Nakıboğlu, DSP ile MHP'nin hükümet kurmasında ülke için yarar var. Üçüncü parti önemli değil. ANAP olabilir. Ben böyle bir hükümete güvenirim. Burada şunu da söylemek istiyorum. MHP de değişti. Ecevit de. Ecevit'in eski söylemleri ile şimdikileri arasında büyük fark var. Kısacası ikisi de değişti, uyumlu olacaklarına inanıyorum” diye açıklama yaptı.
“MHP'nin değiştiğine inanmıyorum”
Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Celal Deniz, seçim sonuçlarının sürpriz gibi görünmesine rağmen sürpriz olmadığını savundu. Deniz, Merkez sağda bulunan partilerin vaat ettiklerini gerçekleştirememesi nedeniyle halkın daha çok sağ partiye kaydığını ifade etti. Önceki seçimlerde tepki oylarının FP’ye, bu kez de MHP'ye gittiğine işaret eden Deniz, “MHP'nin oylarının artmasında denenmemişliği de etkili oldu. Ben MHP'nin değiştiğine inanmıyorum. Çünkü henüz alternatif politikalar üretmediler ve ürkekler. Ayrıca yatırım konusunda acemiler. Bunun için de yatırımcı Bakanlıklar MHP'ye verilmemeli” şeklinde konuştu.
Burnukara: “Çok büyük sürpriz oldu”
Seçim sonuçlarının büyük sürpriz olduğunu söyleyen Burteks Yönetim Kurulu Başkanı Ali Burnukara, “Sandıktan bütün kamuoyunu şaşırtan sonuç çıktı. Bunun nedeni insanların kafasında siyasetçiye güvensizlik yatıyor. Kamuoyu araştırmalarında bunu belli etmemesine rağmen, sandığa gidince daha sağlıklı düşünerek oy kullandı” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin koalisyon hükümetlerine alışmak zorunda olduğuna daha işaret eden Ali Burnukara, MHP'nin henüz kapalı bir kutu olduğunu savundu. Burnukara, “MHP ilk kez hükümete girecek. Şu anda pek tanımıyoruz. Düşünceleri kesin ve net değil. Milliyetçi duyguları baş tacı, ama diğerleri varsa olmaz. Söylemelerine bakılırsa değiştiler. Diğer taraftan burada CHP, ANAP ve DYP büyük oy kaybına uğradı. Bana göre en büyük yenilgiyi ANAP aldı. Çünkü bu kadar pompalamaya rağmen, büyük oy kaybına uğradı. DYP ve CHP öfkeli ve kızgın tavırlarından dolayı kaybettiler. Vatandaş artık kavga eden değil, uzlaşmacı politikacı istiyor” dedi.
Balat: “Sandığa dürüstlük mührü vuruldu”
MB Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, “Sandıktan çıkan sonuçlarla bazı siyasilerin seçmen ile ilgili görüşlerinin gayet yanlış olduğunun açığa çıktığını ifade etti. Balat, seçmen oylarını gayet bilinçli olarak kullandı. En büyük sonuç budur. DSP ve MHP bu seçimlerde öne çıkması olması. Türk halkının dürüst siyaset yapma, yolsuzluklara karışmama gibi arzularını ortaya koyuyor. Diğer partileri deneyen ve bu konularda hayal kırıklığına uğrayan seçmen bu kez DSP ile MHP'ye yöneldi” diye açıklama yaptı.
Seçimlerde dürüstlüğün ön plana çıktığını vurgulayan Balat, “Vatandaş bu seçimlere dürüstlük mührünü vurdu. Özal zamanında proje öne çıkmıştı. Özal İlk kez seçimlere girerken bazı projeler ortaya attı. Finans kaynaklarını açıkladı ve halkı inandırdı. Sonuçta iktidar oldu. Halk o politikacıları tanımıyordu. Sadece projelerine oy verdi. Bakın Celal Doğan’da da aynı. Başarılı bir Belediye Başkanıdır. Ciddi projeleri var. Halk da tekrar seçti” dedi. Balat, MHP ile ilgili olarak da, “MHP'yi pek tanımıyoruz. Ama sorun çıkacağını sanmıyoruz. Başarılı olacaklarına inanıyorum. Ecevit nasıl değişti ise MHP de değişti. Devlet Bahçeli de ifade ediyor. Çağdışı düşüncelerle hareket edilmeyeceğini söylüyor. Bunlar iyi bir yaklaşım. Türkiye güçlü bir ülkedir. Bu nedenle iyi bir şoför olursa, kısa sürede hedefe ulaşırız. Ancak şoför acemi olursa yine varırız, ama biraz geç varırız” diye konuştu.
“DSP-MHP koalisyon hükümeti akılcı bir formül olabilir”
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, ekonomik ve idari açmazların aşılması ve toplumsal uzlaşmanın sağlanması için DSP-MHP koalisyon hükümetinin akılcı bir formülü olabileceğini söyledi. Aslan, düzenlediği basın toplantısında, yerel ve genel seçimlerin büyük bir olgunluk içerisinde geçtiğini belirterek, “Türk halkının ekonomik olgunluk düzeyi 18 Nisan'da bütün dünyanın gözleri önüne serildi” dedi. Genel seçimlerden DSP ve MHP'nin birinci, ikinci parti olarak çıktığını hatırlatan Aslan, “Gerek aritmetik, gerekse toplumsal duyarlılık açısından iki partinin koalisyon hükümetini kurması gerekir” diye konuştu.
“Kuvvetli hükümet İstemi
Türkiye'nin bundan sonra ekonomik kalkınma ve toplumsal uzlaşma için kuvvetli bir hükümete ihtiyacının bulunduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:
“Kuvvetli bir hükümet, ekonomik ve idari açmazların açılmasını sağlar. DSP-MHP koalisyonu, Türkiye'nin istikrarına giden yolu açabiliriz. Bu ülke hepimizindir. Bundan sonra siyasilere büyük görev düşüyor. Kendi kişisel çıkarlarını ve kaprislerini bir kenara bırakıp, ülkenin yüksek çıkarları için el ele vermeliler. İnanıyorum ki seçmene dikte ettirilen isimlerini seçildiği son seçimi yaşadık. Bundan böyle seçmen dikte ettirileni değil, istediğini seçeceği sistemi ilk seçimde kavuşacaktır. Ancak şimdi iş başına gelecek hükümetin her şeyden önce alması gereken kararlar var.
Piyasalardaki durgunluğa, enflasyona, iç ve dış borçları, sosyal adaleti sağlamaya, özelleştirmeye, gelir dağılımını düzenlemeye, İşsizlik sigortasından ve insanların geleceğini güvence altına alınmasına dönük radikal kararlar ivedilikle alınmalı.
“Güçlü bir hükümet kurularak siyasi istikrarsızlığa son verilmeli”
Gaziantep Hür sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Cahit Erbalcı, “Güçlü bir hükümet kurularak siyasi istikrarsızlığa son verilmelidir” dedi. Erbalcı, nezaket ziyaretinde bulunan MHP Gaziantep milletvekili M. Hanifi Tiryaki ve Ali Özdemir ile yaptığı görüşme sırasında, Türkiye'nin güçlü hükümete kavuşturulması için MHP ve diğer partilerden fedakârlık beklediklerini söyledi. Türk sanayici ve iş adamlarının ülkede yaşanan siyasi istikrarsızlık nedeniyle önlerini göremez halde olduklarını ve büyük sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Erbalcı, şöyle devam etti:
“Siyasi istikrarın sağlanması sürecinde seçimle önemli mesafe kat edilmiştir. Bundan sonra yapılacak iş, güçlü bir hükümet kurularak siyasi istikrarsızlığın sona erdirilmesidir. Sanayici ve İşadamları olarak yüce meclisin yeni üyelerinden problemlerimizi çözmeleri bekliyoruz.”
Milletvekilleri Tiryaki ve Özdemir de sanayici ve iş adamlarının sorunlarını bildiklerini çözüm için çaba sarf edeceklerini kaydetti.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *