ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Müsteghcen kitap piyasada

Müsteghcen kitap piyasada
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.34
Yapı Kredi Yayınları’nın bastırdığı ancak müstehcen bölümleri bulunduğu gerekçesiyle piyasaya
Yapı Kredi Yayınları’nın bastırdığı ancak müstehcen bölümleri bulunduğu gerekçesiyle piyasaya sürmediği Pertev Naili Boratav’ın “Nasreddin Hoca” aklı kitabını, Edebiyatçılar Derneği yayınladı.
Ankara- Edebiyatçılar Derneği Genel Saymanı Hüseyin Atabaş, Yapı Kredi’nin bu kitabı basıp sonrada dağıtmamasını, “Bilimsel bir çalışmanın önğne engel koymak”, olarak gördüklerini söyledi. Bilimde ve sanatta müstehcenlik diye bir şey sözkonusu olamaz” diyen Atabaş, düşünce ve yazma özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmak için kurduklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Biz, müstehcenlik diye bir şey tanımıyoruz. Bu fıkralar bütün dünya kütüphanelerinde zaten var. Bunu bizim insanımızın bilmesinin sakıncalı olmadığını düşünüyoruz. Neyi kimden saklıyoruz.
Derneğimizin tüzüğündeki maddelerden biri, yazma ve yaratma özgürlüğünün önündekiş engelleri kaldırmak için çalışmaktır. Biz de bu madde gereği, bu kitabı yayınlamayı görev olarak addediyoruz. Kitabı yayınlayarak, bu Alana yapılan bir müdehaleyi tüzüğümüzdeki ilke doğrultusunda engellemek istedik”.
Abdülbaki Gölpınarlı ve İlhan Başgöz’ün, bu fıkraları derleme olarak daha once yayınladıklarını hatırlatan Atabaş, bu kitabın uydurma bir kitap değil, bilimsel bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade etti.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *