ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Orman katliamı TBMM gündeminde

Orman katliamı TBMM gündeminde
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Çevre Yolu nedeniyle Dülükbaba ormanlarından 25 bin civarında ağacın kesilecek olması tepkilere neden olurken, Gaziantep Milletvekili Bedri İncetahtacı, Bayındırlık ve Çevre Bakanlığı ile TBMM çevre Komisyonu soru önergesi verdi.

Çevre Yolu nedeniyle Dülükbaba ormanlarından 25 bin civarında ağacın kesilecek olması tepkilere neden olurken, Gaziantep Milletvekili Bedri İncetahtacı, Bayındırlık ve Çevre Bakanlığı ile TBMM çevre Komisyonu soru önergesi verdi.
Şehitkâmil Belediye Başkanı Mehmet Bozgeyik, dün belediyenin imar ve harita müdürleri ile Çevre Yolu’nun yapılacağı güzergâhı gezerken, ağaç katliamına izin vermeyeceklerini söyledi. Diğer taraftan yarın Çevre Yolu’na alternatif güzergâh bulunması için Vali Muammer Güler başkanlığında bir toplantı yapılacak. İncetahtacı, konuyu Orman Bakanlığı'nın da gündemine getireceklerini belirtirken, ağaç katliamını engellemek amacıyla Orman Bakanlığı nezdinde de bir çalışma yapacağız. Onları da bu konuda harekete geçireceğiz. Diğer taraftan mecliste gündem dışı söz alarak bu olayı anlatacağım şeklinde konuştu.
“Olayın mantığını anlamak zor”
Dülükbaba ormanlarında ağaç kesilmeden de Çevre Yolu’nun yapılabileceğini kaydeden milletvekili İncetahtacı, ağaç kesilmesinin mantığını anlamıyorum. Alternatif projeler, güzergâhlar varken, neden yol yapımı ormandan geçiriliyor. Anlamak mümkün değil. Olay bilgisizliğinden mi yoksa başka bir nedenden mi kaynaklanıyor bilemiyorum dedi. Ağaç katliamının önlenmesi için her türlü yasal çabayı göstereceklerine de dikkat çeken İncetahtacı, Dülükbaba ormanlarının önemini anlatmaya gerek yok. Burası insan eliyle yetişmiş bir ormandır. Gaziantep'in akciğeridir. Böyle bir alanda ağaç kesilmemesi için konunun takipçisi olacağız diye konuştu.
Dülükbaba ormanlarında 25 bin ağacın çevre yolu için kesilecek olmasına gösterilen tepkiler üzerine yarın Vali Muammer Güler başkanlığında ilgili kurumların temsilcileri bir araya geliyor. Vali Muammer Güler, geçtiğimiz günlerde Dülükbaba ormanlarına giderek Çevre Yolu’nun güzergahı ve kesilecek ağaçları yerinde gördü. Ağaç kesilmesinin önlenmesi için Vali Muammer Güler başkanlığında bir toplantı yapılmasına karar verildi. Yarın yapılacak olan toplantıya Orman Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Belediyelerin temsilcileri katılacak.
Toplantıda Gaziantep'in akciğeri niteliğinde olan Dülükbaba ormanlarından ağaç kesilmemesi için hazırlanan alternatif projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacağı öğrenildi. Şehitkamil Belediye Başkanı Mehmet Bozgeyik, Dülükbaba ormanlarından ağaç kesilmesine tepki gösterirken, teknik ekiplerimiz günlerce çalışarak bir tek ağacın bile kesilmesini önleyecek bir proje hazırladılar diye konuştu.
Bozgeyik dün belediyenin İmar Müdürü, Harita Müdürü ve teknik danışmanları ile Dülükbaba ve İbrahimli bölgesini gezerek Çevre Yolu projesinin değiştirilmesini istedi. Bozgeyik, projede yanlışlık var. Bu kadar boş alan varken, ormandan geçiriliyor. Eğer proje değiştirilmezse, bunda art niyet var deriz. Gaziantep zaten ağacı yetersiz bir şehirdir. Uzun yıllar ve büyük emeklerle yetişen ağaçların katledilmesine izin vermeyeceğiz şeklinde konuştu.
Çevre Yolu’nun Gaziantep için büyük yararı olacağını vurgulayan Bozgeyik, şöyle devam etti: “Çevre yolu ile İpek Yolu bağlantısı, ormanlar katledilmeden de yapılabilir. Bu konuda teknik görevlilerimiz uzun incelemeler yaparak, alternatif proje hazırladılar. İmar planındaki 50 metrelik yolda giriş yapılarak, ormanların bitiminden Çevre Yolu’na geçiş yapılabilir. Bu durumun dikkate alınmasını istiyoruz. Yıllar önce büyük emeklerle yetiştirilen ağaçların kesilmesine karşı her türlü tepkiyi göstereceklerini vurgulayan Bozgeyik, yaş kesen baş keser. Bu ağaçların bir tanesini bile kestirmemek için elimizden gelen her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz. Gaziantep milletvekilleri ve ilgili bakanlıkla görüşerek yanlıştan vazgeçirmeye çalışacağız şeklinde konuştu.
İbrahimli bölgesi imara açıldığında, arsaların yüzde 60'ını Gaziantepspor'a veren mülk sahipleri de Çevre Yolu nedeniyle mağdur olacak. Bozgeyik, Gaziantepspor'a arsaların yüzde 60’ını veren 13 vatandaşın arsasının kalan kısmından çevre yolu geçecek. 12 vatandaşın arsası ise Çevre Yolu nedeniyle kullanılmaz hale gelecek şeklinde açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *