ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Özel dershanelere yüzde 110 zam!..

Özel dershanelere yüzde 110 zam!..
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Özel dershaneler, ücretlerine yaklaşık olarak yüzde 110 oranın da zam yaptılar. Üniversite sınavlarında şansını arttırmak amacıyla dershaneye gitmek isteyen bir öğrencinin 500 saatlik kurs için 23 milyon lira ödemesi gerekiyor

Geçtiğimiz yıl 22 sin lira olan ders ücreti, bu yıl 46 bin liraya çıktı. Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve diğer dershanelere göre daha düşük ücret alan Özbelde Kültür Dershanesi ise kapattı.
Henüz ÖYS sınav sonuçlarının açıklanmasına rağmen dershaneler kayıtlara başladılar. Özel dershaneler bu yıl geçen yıla oranla yaklaşık olarak yüzde 110 oranın da zam yaptılar. Dershaneye kaydolan bir öğrencinin ayda bir memur maaşı olan 3 milyon lira ödemesi gerekiyor.
Gerek kurs ücretlerinin pahalı olması, gerekirse geçtiğimiz yıl lise mezunu her öğrencinin Açık Öğretim Fakültesi kapsamında bir yüksek öğretim programına yerleştirilmesini amaçlayan uygulamanın dershanelere kaydolan öğrenci sayısını yüzde 20 oranın da azaldığı bildirildi.
Üniversite kontenjanlarının sınırlı, öğrenci sayısının ise fazla olması nedeniyle, üniversite sınavlarına girecek olan öğrenciler dershaneye giderek, diğer öğrencilere karşı daha avantajlı duruma gelmek istiyorlar. Ancak, özel dershaneye gitmek isteyen üniversite adaylarının büyük bir maddi külfetin altına girmesi gerekiyor.
Gaziantep’te, Üniversite Dershanesi, Final Dershanesi, Beta Dershanesi, Sefa Dershanesi, Aşama Dershanesi, Güven Dershanesi ve Güney Eğitim Dershanesi olmak üzere toplam 7 dershane bulunuyor. Ayrıca bu dershanelerin 7 tane de faaliyet gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve diğer dershanelerden daha az ücret alan Özbelde Kültür Dershanesi ise bu yıl kapandı.
Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan özel dershaneler Gaziantep’te ortak fiyat tarifesi uyguluyor. Geçtiğimiz yıl öğrencilerden 22 bin lira ders ücreti alan dershaneler, bu yıl fiyatlara yüzde 100’ün üstünde zam yaptılar ve ders ücreti 46 bin liraya çıktı. Üniversite adayları geçen yıl 500 saatlik bir kurs için 11 milyon lira öderken, bu yıl 23 milyon lira ödeyecekler.
Ders ücretlerinin artması özellikle velilerin tepkisine neden oluyor. Bu şartlarda kimsenin dershaneye gidemeyeceğini söyleyen veliler, “Kursa giden bir öğrencinin her ay 3 milyon lira ödemesi gerekiyor. Bu gün bir devlet memuru ortalama 3 milyon maaş oluyor. Asgari ücret 1 milyon 500 bin. Bu durumda ücretli çalışanların çocuklarının dershaneye gitmesi imkansız” diye konuştular.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *