ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Polis, vatandaşın ayağına gidecek”

“Polis, vatandaşın ayağına gidecek”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Gaziantep'in yeni Emniyet Müdürü Ali Kalkan, hizmeti vatandaşın ayağına götürmek için bir dizi radikal kararların alındığını açıkladı. Bundan böyle karakollar vatandaşa emniyetle ilgili danışmanlık hizmeti verecek. Pasaport, ruhsat ve tescil gibi işlemler
Gaziantep'in yeni Emniyet Müdürü Ali Kalkan, hizmeti vatandaşın ayağına götürmek için bir dizi radikal kararların alındığını açıkladı. Bundan böyle karakollar vatandaşa emniyetle ilgili danışmanlık hizmeti verecek. Pasaport, ruhsat ve tescil gibi işlemler karakollarda çözülebilecek.
Vatandaş en küçük sorunu için Cin Deresi'nde, Perilikaya'da Emniyet Müdürlüğü'ne gelmeye gerek duymayacak. Evinize bir hırsız mı girdi? Karakola gitmeyeceksiniz, polis ayağınıza gelecek. Şikâyetinizi dinleyecek, daha sonra soruşturmanın sonucu ile ilgili bilgi verecek. 155'e bir ihbarda mı bulunduğunuz? Oradaki polisler, sorgulamayacak. İnsanlık olsun diye bir yaralıyı hastaneye mi getirdiniz? Hastane polisi sen mi öldürdün bunu diye sormayacak?
“Kapıları halka açtık”
Emniyet Müdürü Ali Kalkan, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun kabulünde projelerini anlattı. Halktan hiçbir şey gizlemeyeceklerini belirten Kalkan, kapıları iyice açtık, eleştiriye açığız. Özel kalem saat 02.00’ye kadar açık olacak. İsteyen herkes bana bu saatte kadar ulaşabilecek. Polisi daha aktif hale getireceğiz. Polis merkezleri ve polis noktalarını harekete geçiriyor. Seyyar karakollarda olan olay yerine 1 dakikada ulaşacak bir sistem kuruyoruz. Yeni hantal yapıyı aktif hale getiriyoruz diye konuştu.
Karakollar yeniden yapılanıyor
Hizmeti vatandaşın ayağına götürmek istediklerini vurgulayan Kalkan şöyle devam etti: Kent merkezindeki 10 karakolun sadece 4’ü acil işlere bakacak. Geriye kalanlar tamamen vatandaşa danışmanlık yapacak. Yani vatandaş işi olduğu zaman Cinderesi’nden veya Perilikaya’dan Emniyet Müdürlüğü'ne gelme ihtiyacı duymayacak.
Pasaport, ruhsat tescil veya diğer konulardaki sorunlarını karakollarda çözecek sistemi halkın ayağına götürüyoruz. En fazla sorun trafik. Liderler sadece dedikodu duyuyor diyen Kalkan, polisin halka karşı tavrının son derece önemli olduğunu vurgularken, polis halkı kucaklamalı. Şefkatle yaklaşmalı dedi.
Gaziantep'te vatandaşların en fazla trafikten şikâyetçi olduğunu da söyleyen Kalkan, ilk il trafik komisyonunun özellikle park yasası ile ilgili kararlarına uyulmamış. Hatır gönül işleri devreye girince kararlar uygulanmamış. Ana arteri, bir tane araç fark edilince arkası çorap söküğü gibi geliyor. 5 dakikada onlarca araç park ediyor. Bu sorunları çözeceğiz diye konuştu. 155 ve hastane polisi vatandaşı sorgulamayacak. İhbar mekanizmasını da çalıştıracaklarını ve hastaneye yaralı getirenlerin polis tarafından sorgulanmasını önleyeceklerini de kaydeden Kalkan şunları söyledi:
“Vatandaş 155'e çok az şikâyette bulunuyor. Bunun nedeni 155’de görevli polisin vatandaşı sorgulamasıdır. Vatandaş bir ihbarda bulunuyor. Polis, ihbarı almaktan çok vatandaşı sorguluyor. Neden şikâyet ediyorsun? Amacın ne? Gibi onlarca soru sorunca vatandaş da aramıyor. Bunları kaldırırım, artık vatandaş ihbarını bildirecek. Polis sadece beyefendi ihbarının sonucunuzu öğrenmek isterseniz, telefon numaranızı bırakabilir misiniz diyecek. Bir trafik kazası oluyor. Adam yerde yatıyor, belki de ölmek üzere ama hiçbir vatandaş aracını alıp hastaneye götürmüyor.
Çünkü hastaneye giderse, oradaki polisin kendisini sorgulamak için beklediğini biliyor. Bu adamı sen mi öldürdün? Niçin öldürdün? Nasıl öldürdün diye soracaklarını biliyor. Onun için de hastayı arabasıyla hastaneye götürmüyor. Bunu da kaldırdık. Yaralıyı getiren aracın şoförünün sadece adı, soyadı ve telefonu alınacak. Başka bir soru sorulmayacak. Polis vatandaşın ayağına gidecek. Vatandaşlara her alanda kolaylık sağlayacağını vurgulayan Kalkan, vatandaşın bir malı çalınıyor ama karakola bildirmek istemiyor. Çünkü orada da karakol amiri sorgulayacak. Saatlerce bekleyecek. Bunları da kaldırdık.
Eğer bir olay olursa, hemen 155'e bildirilecek. Çok kısa süre içerisinde polis olay yerine gelecek. Vatandaşın şikâyetini dinleyecek. Daha sonra da olayın sonucu ile ilgili olarak bilgi verecek. Yani ürkütücü karakol, cazip hale gelecek. Vatandaş müracaat için karakola gitmeyecek. Karakol ayağına gelecek şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *