ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“RP denenmeli”

“RP denenmeli”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Yeni hükümetin kurulmasındaki belirsizlikler devam ederken siyasi partilerin
Yeni hükümetin kurulmasındaki belirsizlikler devam ederken siyasi partilerin Gaziantep’teki il ve ilçe yöneticileri hükümet kurma görevinin mecliste en fazla sandalyeye sahip olan RP’ye verilmesi gerektiğini belirterek, “Görev RP’ye verilmeli, vatandaş da Adil Düzen’in ne olduğunu görmeli” diye konuşuyorlar. Siyasi parti temsilcilerinin oluşturulacak hükümet modeli konusundaki görüşleri şöyle:
CHP İl Başkanı Metin Çelikel: “ANAP ve DYP’nin RP’den farkı ne?”
“Bu seçim sonucu net bir hükümet tablosunu getirmemiştir. Ancak ülkenin gelişen siyasal konjonktürü RP’nin içinde bulunacağı bir formülü getirmiştir. Onun için bunu zorlamak yanlış olur. Yani RP’yi sistem dışına itmek doğru olmaz. RP’nin en azından koalisyon içinde denenmesi gerek. Zaten denenmesi halinde RP’nin umut olmaktan çıkacağına inanıyorum. Onun için RP’ye öcü gözü ile bakılmasın, fırsat verilsin denensin. RP zaten vaatlerden öteye gitmeyen, ayağı yere asmayan, hayali bir yapıya sahip. O halde bundan korkacak ne var bıraksınlar gelsin. Ayrıca ülke gündemine yeniden bir seçim getirmek doğru değil. Bizi yönetenler gündemi suni tartışmalarla dolduracaklarına asıl sorunlar üzerinde tartışsınlar. Biz illa şu ya da bu parti ile koalisyon olsun diye bir iddia içinde değiliz. Zaten RP, ANAP ve DYP’nin birbirinden farkı yok. Bunlar aynı kulvarda koşan partiler.”

ANAP İl Başkan Vekili Mehmet Yiğit: “Biz her tür uzlaşmaya açığız”
“RP ile koalisyona taraf değiliz, olursa DYP ile olsun. Gönlümüzde yatan merkez sağda bir koalisyon hükümetinin kurulması. Bu formülün gerçekleşebilmesi için Cumhurbaşkanı Demirel’in Genel Başkanımız Mesut Yılmaz’a hükümeti kurma yetkisi vermesi gerek. Çünkü en fazla oyu alan ikinci parti biziz. Ayrıca ortada liderlik sorunu var. Çünkü Çiller halen koltuktan vazgeçmiyor. Çiller’i kabul etmemiz mümkün değil, fakat ortak bir aday üzerinde anlaşmaya varabiliriz. Biz hükümeti tıkamış değiliz. Ayrıca biz erken seçime taraf değiliz, çünkü ülkenin önünde çözüm bekleyen dağlar kadar birikmiş sorun var”

RP’li Salman Özçalışkan: “Dereyi görmeden paçayı sıvadılar”
“Herşeyden önce biz ülke menfaatini parti menfaatinden önde tutuyoruz. Bu nedenle de her parti ile koalisyona varız. Ancak ilkelerimizden de kesinlikle ödün vermiş değiliz. Yani bir RP-ANAP, RP-DYP ya da RP-CHP ve DSP’li koalisyon hükümetleri olabilir. Fakat şu günlerde bazı partiler RP ile koalisyon yapmayız diyerek pazarlık güçlerini kuvvetlendirmek istiyorlar. Aslında hepsinin bizimle koalisyon yapma fikri var. Ayrıca henüz meclis toplanmış değil, Yüksek Seçim Kurulu seçim sonuçlarını açıklamadı ama buna rağmen öbür tarafta koalisyon pazarlıkları ya da düşleri başını almış gidiyor. Oysa ortada henüz bir şey yok. Biz ülkenin içinde bulunduğu bu zor durumda kurtulması için gerekli fedakârlığı yapmaya hazırız. Ama illa biz RP ile koalisyon yapmayız derlerse, o zaman buyurun siz kurun deriz. Başka çare yok. Biz hükümet sevdalısı değiliz. Ayrıca biz GB’ye değil işleyiş şekline karşıyız. Çünkü GB’de ülkemizin söz hakkı yok.”

DSP Gaziantep Milletvekili Ali Ilıksoy: “Görev RP’ye verilmeli”
“Parlamentoda geleneklere uygun olarak birinci parti olan partilere hükümeti kurma görevi verilmeli. Ancak bu oluşumun yanında başka bir oluşumda olursa bu da değerlendirilebilinir. Hükümet krizinin çok kısa sürede aşılacağına inanıyorum. En kötü ihtimalle RP-ANAP koalisyonu kurulur. Biz de bunu belirli şartlar dâhilinde dışarıdan destekleriz. Ama ben DYP-ANAP koalisyonuna daha sıcak bakıyorum. Ve biz RP dışındaki bütün oluşumlara açığız. Ayrıca yeniden bir seçime gidilmesine taraf değilim. Fakat illa da gidilmesi gerekirse gidilmeli. Zaten seçim olsa bile sonuç üç aşağı beş yukarı aynı çıkacaktır. Fazla bir değişiklik olmaz.”

Genel-İş Sendikası 9.Bölge Başkanı Kemal Kapşığay: “Geniş tabanlı hükümet olsun”
“Mevcut belirsizlikten ve krizden en fazla çalışan kesim sıkıntı çekiyor. Biran önce geniş tabanlı bir hükümet kurulup sorunların çözümüne gidilmeli. Ülkenin hükümetsiz kalmaya tahammülü yok. Liderler birbirlerini suçlamayı bırakıp bir an önce bir hükümet kursunlar. Suçlamalarla bir yere varamazlar. Demokrasiyi işletilerek soruna kısa sürede çözüm bulsunlar. RP, ANAP, DSP koalisyonu olabilir.”
Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Übeydullah Koçer:

“Görev Erbakan’a verilmeli”
“RP’nin Adil Düzeni’ni görmeliyiz, onun için hükümeti kurma görevi RP’ye verilmeli. Madem seçimlerden birinci parti çıktılar o zaman hükümeti kurma hakkı da bu partinindir. Yani RP’nin söyledikleri ile tabi ki aynı mı değil mi görmeliyiz. Kara kutu olarak duran bunların adil düzeni nedir, bunu halk yaşayarak görmeli. Ayrıca ANAP, RP ile koalisyona yokum diyor niye? RP’den ne farkları var ki. Örneğin mecliste 24.maddenin değiştirilmesi için RP ile birlikte hareket ettiler, buna benzer birçok konuda beraber oldular, ama koalisyona gelince yokum diyor, bu iki yüzlülüktür. ANAP, RP ile koalisyon yapmaktan niçin kaçıyor ki. Hem RP’ye karşı hem de RP ile birlikte hareket ediyor böyle politika olmaz.”
DYP Milletvekili Adayı Av. Metin Kınacılar:

“Halk Adil Düzeni görmeli”
“Seçimlerde DYP ikinci parti olarak çıkmıştır. Bu bizim için önemli bir başarıdır. Ben hükümetle ilgili olarak yasal prosedürün uygulaması taraftarıyım. RP’ye bu görev verilmeli. Bundan korkulacak hiçbir şey yok. Zaten RP’nin 45 günde değiştireceği fazla bir şey olamaz. Halk bu Adil düzeni görmeli. Eğer RP kuramazsa bu görev DYP’ye verilmeli. Biz ülkenin zor durumda olduğu şu günlerde bir erken seçime gidilmesini doğru bulmuyoruz. Bir an önce bir hükümet kurulmalı. DYP-ANAP koalisyonu kurulur, ancak ortada bir liderlik sorunu var, bu en büyük engel. Onun için Mesut Yılmaz, kaprislerinden biran önce vazgeçmeli, bu koalisyonun önünü açmalı. Erbakan da kişiliğini bulmalı, yani söyledikleri beyanların birbirleri ile çelişmemesi gerek. Bunlar sağlıklı olursa ya da rayına oturursa sanırım hükümet sorunu da çözülür. Aslında bizim sorunumuz hükümet değil, ülkenin içinde bulunduğu durumda bir an önce kurtulmasıdır.”

YDH Milletvekili Adayı Vakıf Özhan: “RP denenmeli”
“Her şeyden önce hükümet kurulması için yasal prosedür işlemeli. Yani burada önce RP’ye görev verilmeli. Adil Düzen’in ne olduğunu bu halk görmeli. Eğer bu parti hükümeti kuramazsa o zaman görev DYP’ye verilmeli. Buda hükümeti kuramaz ise o zaman kaybedilmeden derhal erken seçime gidilmeli. Aslında meclisin bu tıkanmasının asıl sorumlusu da RP’dir. Çünkü RP seçimlerden önce yaptığı açıklamalarla tüm partileri kendinden soyutladı ve yalnız kaldı. Şunu da belirtmekte yarar var, bir daha aynı yanlışların olmaması için önce bu seçim sistemi değişmeli, baraj kalkmalı ya da yüzde 3 gibi düşük bir rakamla çekilmeli. Dar bölge sistemi getirilmeli. Eğer böyle olursa bizim barajı aşma şansımız yüksek olacaktır. Kendimize bu konuda güveniyoruz.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *